Moje dzieci uwielbiają naleśniki i najróżniejsze placuszki, dlatego tak często goszczą na moim stole. Zresztą… ja i reszta dorosłej części rodziny też je uwielbiamy 😉 Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie waniliowych naleśników z masłem bananowym. Ja dziś każdy naleśnik polałam dodatkowo sosem czekoladowym, ale spokojnie możecie zrezygnować z tego elementu i cieszyć się naturalną słodyczą masła bananowego. Polecam Wam ten produkt. Eterno stworzyło coś wspaniałego 🙂 Takie masło bananowe smakuje idealnie z naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do gofrów, deserów, a nawet pieczywa. Spróbujcie. Dziś polecam Wam połączenie z waniliowymi naleśnikami 😉
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- masło bananowe Eterno
- opcjonalnie: sos czekoladowy
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą masę.
Naleśniki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (ma tylko natłuścić powierzchnię). Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśniki powinny być w miarę cienkie. smażymy z obu stron.
Każdy naleśnik smarujemy masłem bananowym, składamy i opcjonalnie polewamy sosem czekoladowym.
Smacznego
Masło bananowe! Muszę spróbować, muszę!
☺
Zaciekawiłaś mnie tym masłem bananowym. Pycha!
☺