Dziś zapraszam Was na waniliowe muffinki z rodzynkami. Szybkie, pyszne, proste w przygotowaniu. Moje dzieci je uwielbiają. Ja osobiście najbardziej lubię je w towarzystwie filiżanki imbirowej herbaty i dobrej książki 😉 Polecam i Wam.
Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!
Składniki: (na 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki lub mleka
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki rodzynek – u mnie sułtańskie od e-Dana
- cukier cynamonowy do oprószenia muffinek
Przygotowanie:
Do jedne miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy łyżką składniki. W drugiej misce lekko ubijamy jajka (np. ręczną trzepaczką), dodajemy maślankę lub mleko, olej i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy (ale niezbyt dokładnie).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie dół) około 20 minut (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem).
Po wystudzeniu muffinki obsypujemy cynamonowym cukrem.
Muffinki upiekłam w foremkach na muffinki od Stella. Moje dzieci uwielbiają Pingwiny z Madagaskaru 😉
Smacznego