Waniliowe ciasteczka z pistacjami

Waniliowe ciasteczka z pistacjami (1)Waniliowe ciasteczka z pistacjami (2)

Dziś zapraszam Was na waniliowe ciasteczka z pistacjami. Pyszne, szybkie w przygotowaniu z dodatkiem naszych ulubionych pistacji. Takie ciasteczka znikają dosłownie w mgnieniu oka 😉 Do ciasteczek użyłam pistacji prażonych bez dodatku soli Helio. Idealny dodatek do ciastek, ciast, owsianek, placków itd. A co najważniejsze wspaniała, zdrowa przekąska którą ja i moi bliscy po prostu uwielbiamy 🙂

Waniliowe ciasteczka z pistacjami (4)

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
  • 70 g cukru pudru
  • 75 g masła lub margaryny z lodówki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko jajka klasy L
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (pudrowego)
  • 14-16 pistacji prażonych bez dodatku soli Helio

Przygotowanie:

Pistacje obieramy i siekamy nożem.

Do miski przekładamy masło, dodajemy mąkę pszenną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Można na tym etapie szybko posiekać masło nożem. Następnie dodajemy żółtko jajka. Wszystko szybko zaczynamy zagniatać ręką, w trakcie dodając jogurt (najpierw mniejszą ilość), masa zacznie się ładnie zlepiać. Na koniec dodajemy posiekane pistacje, chwilę zagniatamy. Z masy formujemy coś na kształt małej kulki (masa będzie lekko lepka). Masę przekładamy do lodówki najlepiej na pół godziny. Czasem pomijam ten etap, ale ciasteczka trudniej się wówczas formuje.

Odrywamy kawałki masy i w dłoniach formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciasteczka powinny być ładnie rumiane.

Po przestygnięciu można zdjąć ciasteczka z blachy.

Waniliowe ciasteczka z pistacjami (3)Waniliowe ciasteczka z pistacjami

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz