Waniliowe ciasteczka na jajach przepiórczych

Waniliowe ciasteczka na jajach przepiórczych

Waniliowe ciasteczka na jajach przepiórczych

Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe waniliowe ciasteczka przygotowane na jajkach przepiórczych. Moja rodzina je uwielbia. Zwłaszcza dzieci 😉 Nic dziwnego, bo ciasteczka są po prostu pyszne, a do tego ich przygotowanie jest naprawdę proste. Idealne małe słodkości na osłodę każdego dnia. Polecam i Wam 🙂

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Jaja przepiórcze to nasze ostatnie odkrycie. Znajdziecie je w ofercie Złoty ptak. Są pyszne i bogate w naturalne wartości odżywcze. Do tego, wbrew panującej opinii, są naprawdę wszechstronne. Można je użyć nie tylko do sałatek czy lżejszych dań. Śmiało można na nich też piec i przygotowywać najróżniejsze inne potrawy 🙂

Najważniejsze zalety jaj przepiórczych:

  • Jaja przepiórcze są bogate w żelazo, beta-karoten (witaminę A), witaminy z grupy B, a także łatwo przyswajalny fosfor. Zawierają również więcej witamin i minerałów niż jaja kurze,
  • Skład jaj przepiórczych jest bogaty w aminokwasy egzogenne
  • Jaja przepiórcze są wolne od glutenu i alergenu – białka mleka,
  • Są łatwostrawne, hipoalergiczne
  • Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Jaja przepiórcze możecie kupić tutaj: https://allegro.pl/uzytkownik/zlotyptak_pl/sklep

Jak przygotować ciasteczka na jajach przepiórczych?

Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 jaja przepiórcze Złoty ptak
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki (zamiennie sok z cytryny)
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • opcjonalne dodatki: posypka „Kolorowe mini piegi” lub inne draże, ciasteczka można też nadziać kropelkami czekolady

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru. Miksujemy.

Kolejno dodajemy 4 przepiórcze jaja i sok z limonki, znów miksujemy.

Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy do czasu, aż masa będzie przypominać a la kruszonkę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (przy upałach ciasto należy potrzymać dłużej w lodówce). 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ja część ciasteczek nadziałam kolorowymi „drażetkami”, część zostawiła bez dodatków.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.

Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu są lekko miękkie.

Smacznego

Jaja przepiórcze i ciasteczka

Wpis we współpracy z Złoty ptak

Dodaj komentarz