Dziś polecam Wam kolejną babkę. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila miksowania i mieszania i odrobina cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku 😉 A potem można się już cieszyć pysznym smakiem domowej babki waniliowej z jabłkami. Polecam. Spróbujcie.
Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella. Idealna do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Polecam Wam produkty Stella na święta, jak i na co dzień. Przyznam wam szczerze, że ja mam zawsze ich zapas. Dlaczego? Bo nie tylko ułatwiają pracę, ale też są doskonałe gdy chcemy przewieść swoje wypieki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki u mnie typ 450
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny*
- 1 większe jabłko
Dodatkowo:
- foremka aluminiowa z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella
*to około 180 g masła/margaryny przed rozpuszczeniem, opcjonalnie do przygotowania babki można użyć również olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczony tłuszcz, cały czas miksując (na mniejszych obrotach, unikniemy chlapania). Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy (na małych obrotach), tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy – u mnie foremka aluminiowa wyłożona silikonowym papierem do pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy. Dzięki użyciu takiej formy nie tylko nie muszę smarować formy tłuszczem i jej obsypywać np. kaszą manną, ale również mogę zabrać mój wypiek w gości.
Waniliową babkę z jabłkami pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem, około 50-60 minut (w zależności od piekarnika).
Upieczoną babkę obsypujemy cukrem pudrem. Kroimy dopiero gdy całkiem ostygnie.
Smacznego