Dziś polecam Wam kolejną babkę. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila miksowania i mieszania i odrobina cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku 😉 A potem można się już cieszyć pysznym smakiem domowej babki waniliowej z jabłkami. Polecam. Spróbujcie.
Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella. Idealna do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Polecam Wam produkty Stella na święta, jak i na co dzień. Przyznam wam szczerze, że ja mam zawsze ich zapas. Dlaczego? Bo nie tylko ułatwiają pracę, ale też są doskonałe gdy chcemy przewieść swoje wypieki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki u mnie typ 450
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny*
- 1 większe jabłko
Dodatkowo:
- foremka aluminiowa z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella
*to około 180 g masła/margaryny przed rozpuszczeniem, opcjonalnie do przygotowania babki można użyć również olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczony tłuszcz, cały czas miksując (na mniejszych obrotach, unikniemy chlapania). Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy (na małych obrotach), tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy – u mnie foremka aluminiowa wyłożona silikonowym papierem do pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy. Dzięki użyciu takiej formy nie tylko nie muszę smarować formy tłuszczem i jej obsypywać np. kaszą manną, ale również mogę zabrać mój wypiek w gości.
Waniliową babkę z jabłkami pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem, około 50-60 minut (w zależności od piekarnika).
Upieczoną babkę obsypujemy cukrem pudrem. Kroimy dopiero gdy całkiem ostygnie.
Smacznego
Bardzo dobra babka. Piekłam już kilka razy. Zawsze wychodzi.
Bardzo dobra babka. Piekłam kilka razy. Zawsze wychodzi.
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂