Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem

Urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem. Dziś przychodzę do Was nie tylko z pysznym przepisem na urodzinowe czekoladowe babeczki z różanym kremem, ale też z moimi sprawdzonymi sposobami na dekoracje.

Dlaczego czekoladowe babeczki z różanym kremem?

Czekoladowe babeczki, to u nas niepokonany hit każdego przyjęcia czy to tego dla dorosłych czy tego dla dzieci. Pyszne, mocno czekoladowe babeczki i słodki krem. Babeczki najczęściej przygotowuję z posiekaną gorzką czekoladą, ale możecie też użyć czekolady mlecznej. Do tego prosty różany krem. Możecie go przygotować w dowolnym kolorze. Wystarczy odrobina barwnika. Może być delikatnie różowy (tak jak dzisiejszy) lub mocno czerwony. Możecie tu też zostawić naturalny kolor kremu. Wszystko zależy od Was i od uroczystości na jaką przygotowujecie babeczki. Kilka minut przygotowań, a jaki fajny efekt 🙂

Urodzinowe babeczki z maślanym kremem różanym

Czym udekorować babeczki i torty?

Przygotowując najróżniejsze imprezy okolicznościowe naprawdę nie trzeba być wybitnym cukiernikiem. Ja takim zdecydowanie nie jestem 😉 Kocham piec, wymyślać nowe słodkości, ale jeśli chodzi o dekorowanie, tu… muszę się jeszcze wiele nauczyć. Dlatego stawiam na sprawdzone, proste sposoby na to, by nawet taki mały i wydawałoby się niepozorny wypiek przykuł uwagę gości. Co polecam? Prosty krem na maślany i moje ulubione toppery.

Dziś celowo na babeczkach pokazałam Wam najróżniejsze wzory, który z powodzeniem sprawdzą się też na tortach i ciasta z kremem. Dzięki takim dodatkom nawet najprostszy wypiek przykuwa uwagę i staje się wyjątkowy. Ja mam zawsze zapas takich topperów w domów. Jedne nadają się na imprezy dla dorosłych, inne na kinder party. Wystarczy wbić wybrany wzór w ciasta i…. Zresztą spójrzcie sami jak, to ładnie wygląda. Zamówiłam już nawet topper z imieniem mojego synka. Będzie pięknie wyglądał na torcie urodzinowym 😀

Urodzinowe babeczki z kremem i toppery do babeczek

Szykujesz urodziny, imprezę lub inną uroczystość? Gdzie zajrzeć po ozdoby i dekoracje?

A gdzie można kupić takie toppery i inne akcesoria czy dekoracje na stół potrzebne przy organizowaniu najróżniejszych przyjęć, spotkań i zabaw? Ja polecam Wam zajrzeć do sklepu internetowego PartyShop Congee.pl Duży wybór, miła obsługa. Tu każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki:

Na czekoladowe babeczki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka (średnie)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie można dodać mleczną czekoladę)
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Maślany różany krem:

  • 230 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2,5 – 3 szklani cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • odrobina barwnika – najlepiej w paście

Przygotowanie:

Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i dwie płaskie łyżki naturalnego kakao. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy łyżką.

W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Całość miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Do miski z płynnymi składnikami wsypujemy suche. Ciasto mieszamy łyżką.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Babeczki wkładamy do nagrzanego do 170-175 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Nie pieczemy babeczek za długo, aby nie straciły swojej wilgotności. Po upieczeniu warto zostawić babeczki przez kilka minut (około 10) w uchylonym piekarniku i dopiero je wyciągnąć. Wystudzić i przygotować do udekorowania kremem.

Krem różany:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Następnie dodajemy wodę różaną, 2 łyżki śmietanki 30% i miksujemy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. W razie potrzeby można dodać odrobinę śmietanki lub mleka. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki można dodać cukru pudru. Dodajemy barwnik – ilość zależy od tego jaki kolor chcemy uzyskać, miksujemy.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy nim babeczki. Jeśli nie używamy go od razu, krem przechowujemy w lodówce.

Udekorowane kremem babeczki zdobimy dowolnymi delikatnymi ozdobami (u mnie maczek i słodkie confetti). W każdą wbijamy wybrany topper – w zależności od okoliczności na jaki babeczki są przeznaczone.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Monia Anuluj pisanie odpowiedzi