Ucierany makowiec z jabłkami

Ucierany makowiec z jabłkami Pyszne, proste i naprawdę szybkie do przygotowania ciasto z makiem i jabłkami. Taki ucierany makowiec sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak i na święta. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a dodatek jabłek nadaje mu tej przysłowiowej kropki nad „i”. Z przepisu można przygotować dwa mniejsze makowce lub 1 większe ciasto. Ja dziś wybrałam wersję podwójną 😉 Makowce upiekłam w dwóch dłuższych foremkach aluminiowych z papierem do pieczenia Stella, dzięki czemu można je spokojnie przewozić. Produkty marki Stella są w mojej kuchni od lat. To jakość i sprawdzona marka, na którą zawsze mogę liczyć.

Tak przygotowany ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem. Sprawdzi się tu również domowa polewa czekoladowa. Szybkie ciasto z makiem, to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji.

Jeśli szukacie innych przepisów na ciasta z makiem polecam Wam np.:

Składniki: (na 2 mniejsze lub 1 większy makowiec)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka niebieskiego maku (suchego)
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 mniejsze jabłko
  • 4 jajka klasy L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 krople aromatu migdałowego (można dać inny, ale ten pasuje najlepiej)
  • dodatkowo: cukier puder lub lukier do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (termoobieg, ja tak dziś piekłam) lub 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy dwie foremki aluminiowe z papierem do pieczenia Stella (ja dziś takie użyłam) lub jedną keksówkę 11×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie dwie foremki, dzięki temu mam dwa mniejsze makowce.

Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (potrzebujemy lekko ciepłego tłuszczu).

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier puder. Miksujemy całość 2-3 minuty. Następnie wlewamy rozpuszczone masło (lekko ciepłe, ale nie gorące!). Krótko miksujemy.

Do składników w misce wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, suchy mak i aromat migdałowy. Miksujemy składniki do połączenia (nie za długo).

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do naszej masy. Mieszamy składniki łyżką.

Całość przekładamy do foremek lub 1 większej keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Ja dziś robiłam ciasto w dwóch mniejszych foremkach na opcji termoobiegu i piekłam moje makowce około 35 minut. Gdy używam tradycyjnej keksówki piekę ciasto około 10-15 minut dłużej. Ciasto należy obserwować i sprawdzać jego stan patyczkiem.

Po wystudzeniu nasz ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego

 

20 comments

  1. Renia says:

    Witam, a czy masło można zamienić na olej rzepakowy albo olej kokosowy. Ile po rozpuszczeniu 150 g masła otrzymujemy ml płynu? Czy ewentualnie mąkę pszenna można zamienić na orkiszowa, albo na jakąś inną mieszankę bezglutenowych? Pozdrawiam

    • Zosia says:

      Masło jest niezastąpione, nie rozumię dlaczego
      dodajemy ostatnio olej do ciast,przeciesz to inaczej
      nawet smakuje.
      Proponuje wyprobowac i samemu się przekonać.

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto tak smakowało 🙂 A słowa dziecka, to zawsze największy komplement 🙂 Jeśli kiedyś będzie taka możliwość, to proszę o zdjęcie wypieku z mojego przepisy. Dodałabym je na bloga do „Czytelnicy pieką/gotują”. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz