Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa

Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z twarogiem i owocami. To ciasto gości na moim stole bardzo często. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu, śmiało można je przewozić i dodawać do niego dowolne owoce. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać je pod przykryciem.

Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości twaróg. Ja do swojego ciasta znów użyłam Twarogu Garwolińskiego Półtłustego. To produkt z wieloletnią tradycją wytwarzania. Dzięki niemu zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie takie jak trzeba. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i pyszne. Pamiętam, że mój tata robił z tego twarogu pierogi i moje ukochane serowe placuszki. Niezapomniany smak 🙂 Ten twaróg jest od lat niezmiennie pyszny. Pakowany jest w pergamin i smakuje zawsze tak samo znakomicie.

Najlepsze produkty mleczne mają oznaczenie „Jakość Tradycja”, jest ono widoczne z przodu opakowania. To dowód, że produkt spełnia wysokie normy jakości, powstaje z surowców, które można zidentyfikować i nie zawiera GMO. Z takich produktów na pewno będziecie zadowoleni, podobnie jak z wypieków przygotowanych na bazie tradycyjnych składników.

Ja polecam Wam spróbować mojego przepisu na pyszne ciasto z twarogiem i owocami.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g Twarogu Garwolińskiego Półtłustego
  • 4 jajka klasy M
  • 170 g rozpuszczonego masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 średnie jabłko
  • 4 truskawki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Szykujemy składniki na ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka i cukier. Miksujemy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i rozdrobniony Twaróg Garwoliński Półtłusty (zamiennie można użyć Twaróg Garwoliński Tłusty). Twaróg wystarczy rozdrobnić w palcach lub za pomocą widelca. Miksujemy składniki.

Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste.

Ciasto wykładamy łyżką do przygotowanej formy.

Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w ciasto.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakuje 🙂
      Jeśli kiedyś będzie miała Pani zdjęcie, to będzie mi miło jak je Pani do mnie podeśle – dodam do galerii „Czytelnicy pieką/gotują”.

  1. Ewa says:

    Zmodyfikowałam: 500g twarogu tłustego (bo tyle miałam i trzeba go było już zużyć)
    200g mąki orkiszowej i 200g mąki orkiszowej razowej,5 jajek,po 1 tyżeczce proszku i sody,budyń waniliowy.
    Reszta tak jak w przepisie.
    Rewelacja!

  2. Agnieszka says:

    Ciasto przepyszne. Wyszło mi bardzo gęste, więc dodałam kilka łyżek jogurtu naturalnego i… to był strzał w dziesiątkę. Zamiast jabłek dałam co miałam, dojrzałego banana i mrożone maliny. Pyszszszne….

  3. Ela says:

    Dziś upiekłam z jeżynami i jabłkami, jeszcze troszeczkę zostało na jutro – jest pyszne – długo takiego ciasta nie jadłam. Dzięki za przepis

Skomentuj Ewcia Anuluj pisanie odpowiedzi