Każdy kto chociaż raz spróbował domowego chleba wie, że nie ma nic lepszego. Chleb pieczony w domu jest znacznie smaczniejszy, dłużej utrzymuje świeżość, a ten zapach unoszący się podczas pieczenia…. Osobiście nie mogą nigdy wytrzymać aż chleb (i inne domowe pieczywo) w pełni ostygnie 😉 Tak, tak wiem, że to mało zdrowe, ale… No cóż, takie pieczywo ma w sobie to coś. Tego nie znajdziecie na sklepowych półkach. Ale jak go przygotować chleb by był idealny? Polecam Wam sięgnąć po książkę Aleesandro Vali „Twój włoski chleb. Przepisy z różnych regionów”. To mała skarbnica wiedzy dla każdego. Dla początkujących – by poznali podstawy pieczenia chleba, zrozumieli jak ważny jest wybór odpowiedniej mąki, poznali triki na to by ciasto lepiej rosło i wiele ciekawych przepisów. Ale również dla osób bardziej zaawansowanych. Dlaczego? Bo w książce znajdziecie liczne receptury do produkcji chleba wszystkich rodzajów. Znajdziecie tu przepisy zarówno na zwykłe bochenki, jak i chleby o różnych kształcie, smaku, zapachu i kolorze. Chleby z Włoch, jak i innych krajów, m.in.:
- Chleb z Altamury,
- Plecionka żytnia z makiem,
- Focaccia,
- Naan,
- Chleb kasztanowy
- i inne.
Nie zabrakło również przepisu na wspaniałą włoską pizze (wraz z cennymi wskazówkami i poradami). Wszystko opisano w sposób czytelny i łatwy do zrozumienia. Ostatni rozdział książki, to skarnica przepisów na potrawy z chleba, jak:
- Kluski canederli
- Słodkie pączki z chleba
- Zupa cebulowa
- Ciasto miascia
- Budyń czekoladowy
- Ciasto z jabłkami i gruszkami
- i wiele innych
Zapewne cześć z tych potraw bardzo was zdziwiła. Desery z chleba, jak to? Przyznam wam szczerze, że sama była zdziwiona i niezwykle ciekawa. A jednak… da się i to jak. Niektóre przepisy już wypróbowałam i przyznam, że są naprawdę smaczne, choć składniki czasem dziwią 😉 Postaram się co nie co zdradzić na blogu (z moimi drobnymi zmianami).
Czy polecam?
Tak. Książka, to wspaniałe źródło wiedzy i inspiracji. Co mnie bardzo ucieszyło autor zadbał o szczegóły. Znajdziemy wiele cennych porad, uwag czy zdjęć z etapów przygotowania ciasta. Do tego duża ilość ciekawych przepisów nie tylko na chleb, ale również potrawy w których możemy go wykorzystać jako jeden ze składników. Naprawdę ciekawa i godna polecenia książka. Jeśli jeszcze nie robiliście domowego chleba spróbujcie. Polecam! Ten smak jest nie do opisania 😉
„Twój włoski chleb. Przepisy z różnych regionów”
Autor: Alessandro Valli
Objętość: 224 strony
Wydawnictwo CEDEWU
Na tą książkę się skuszę ?
Polecam 😀
Zdecydowanie to książka dla mnie ?
Polecam 😀
Genialna książka dla wszystkich miłośników pieczenia chleba w domu. Ja generalnie pieczywa raczej jem mało, ale potrafię docenić naprawdę dobry chleb. Ten głównie zdarza mi się jadać na Bałkanach 🙂
😀
Bardzo fajna jest ta książka ?
Oj tak ?