Czy zastanawialiście się czasem jak przygotować ulubiony ser we własnej kuchni? Tak, tak jest to możliwe. Osobiście od lat przygotowuje ser na bazie jogurtu. Ale nie o takich prostych serach mowa, ale o tych co znamy z sklepowych półek. Jak się do tego zabrać, co potrzebujemy i czy jest, to aż takie trudne? A o tym wszystkich dowiemy się z książki „Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata ” Alessandro Valli.
Autor w książce omawia takie tematy, jak:
- wyposażenie do produkcji sera w domu,
- podstawowe składniki sera,
- metoda podstawowa – wytwarzanie caciotty i ricotty,
- zaawansowane metody produkcji,
- pleśnie i spółka – niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert,
- jogurt, kefir i masło sporządzone w domu.
Książka jest niezwykle ciekawa i co najważniejsze napisana przystępnym językiem. Poza przepisami i poradami znajdziecie również całą historię sera (uwielbiam takie rozdziały, z którym można się dowiedzieć „jak to się zaczęło”) oraz kilka słów na temat panujących mitów dotyczących sera. Autor dzieli się z nami poradami nawet dotyczącymi tego jak sobie poradzić nie mając kupnych form do sera, jak je zrobić w domu. Wszystko napisane jest tak prosto, opatrzone prostymi nie wystylizowanymi zdjęciami. Dzięki temu czytelnik wie, że taki ser naprawdę może zrobić sam. Dodatkowo w książce znajdziecie również przepisy na to jak przygotować jogurt, kefir czy masło. Ja od czasu do czasu robię te produkty w domu. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste.
Zachęcam Was do przeczytania tej książki, jak również tej o produkcji włoskiego chleba, którą polecałam Wam tutaj.
„Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata ”
Autor: Alessandro Valli
Objętość: 198 stron
Wydawnictwo CEDEWU
Świetna książka 🙂
To prawda 🙂