Twój domowy ser. Recenzja książki Alessandro Valli.

Czy zastanawialiście się czasem jak przygotować ulubiony ser we własnej kuchni? Tak, tak jest to możliwe. Osobiście od lat przygotowuje ser na bazie jogurtu. Ale nie o takich prostych serach mowa, ale o tych co znamy z sklepowych półek. Jak się do tego zabrać, co potrzebujemy i czy jest, to aż takie trudne? A o tym wszystkich dowiemy się z książki „Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata ” Alessandro Valli.

Autor w książce omawia takie tematy, jak:

  • wyposażenie do produkcji sera w domu,
  • podstawowe składniki sera,
  • metoda podstawowa – wytwarzanie caciotty i ricotty,
  • zaawansowane metody produkcji,
  • pleśnie i spółka – niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert,
  • jogurt, kefir i masło sporządzone w domu.

Książka jest niezwykle ciekawa i co najważniejsze napisana przystępnym językiem. Poza przepisami i poradami znajdziecie również całą historię sera (uwielbiam takie rozdziały, z którym można się dowiedzieć „jak to się zaczęło”) oraz kilka słów na temat panujących mitów dotyczących sera. Autor dzieli się z nami poradami nawet dotyczącymi tego jak sobie poradzić nie mając kupnych form do sera, jak je zrobić w domu. Wszystko napisane jest tak prosto, opatrzone prostymi nie wystylizowanymi zdjęciami. Dzięki temu czytelnik wie, że taki ser naprawdę może zrobić sam. Dodatkowo w książce znajdziecie również przepisy na to jak przygotować jogurt, kefir czy masło. Ja od czasu do czasu robię te produkty w domu. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste.

Zachęcam Was do przeczytania tej książki, jak również tej o produkcji włoskiego chleba, którą polecałam Wam tutaj.

 

„Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata ”
Autor: Alessandro Valli
Objętość: 198 stron
Wydawnictwo CEDEWU

 

2 comments

Dodaj komentarz