Twarogowe placuszki Dziś zapraszam Was na proste i pyszne twarogowe placuszki. Idealne na śniadanie, kolację lub gdy po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Ja uwielbiam placuszki na słodko. Te powstały pod wpływem chwili. W lodówce znalazłam niewielki kawałek półtłustego twarogu i… tak oto po chwili smażyłam już placuszki. Podana porcja jest niewielka, dlatego warto ją zwiększyć w zależności od potrzeb. Spróbujcie.
Składniki:
- 4 łyżki rozdrobnionego twarogu (u mnie półtłusty)
- 3 łyżki mąki pszennej – użyłam TOTA
- 1 jajka klasy M
- 2 łyżeczki cukru
- cukier puder do oprószenia placuszków
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy rozdrobniony twaróg. Dodajemy mąkę, cukier i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Wykładamy łyżką twarogowe ciasto formując placuszki. Z podanej porcji wychodzą 4 placuszki. Ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb. Placuszki smażymy na średnim ogniu z obu stron.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego