Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki Dziś zapraszam Was na proste i pyszne twarogowe placuszki. Idealne na śniadanie, kolację lub gdy po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Ja uwielbiam placuszki na słodko. Te powstały pod wpływem chwili. W lodówce znalazłam niewielki kawałek półtłustego twarogu i… tak oto po chwili smażyłam już placuszki. Podana porcja jest niewielka, dlatego warto ją zwiększyć w zależności od potrzeb. Spróbujcie.

Składniki:

  • 4 łyżki rozdrobnionego twarogu (u mnie półtłusty)
  • 3 łyżki mąki pszennej – użyłam TOTA
  • 1 jajka klasy M
  • 2 łyżeczki cukru
  • cukier puder do oprószenia placuszków
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy rozdrobniony twaróg. Dodajemy mąkę, cukier i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Wykładamy łyżką twarogowe ciasto formując placuszki. Z podanej porcji wychodzą 4 placuszki. Ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb. Placuszki smażymy na średnim ogniu z obu stron.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz