Trzy rodzaje opakowań, które przydadzą się w gastronomii

Wszyscy lubimy dobrze zjeść – a potrawy z ulubionych restauracji nierzadko zamawiamy na wynos. W takiej sytuacji nasz posiłek musi zostać odpowiednio zapakowany – by jedzenie dotarło świeże, smaczne i w idealnym stanie. Jakie rodzaje opakowań warto stosować? Oto trzy przykłady, na które warto zwrócić uwagę. 

  • Opakowania na kebab
  • Opakowania z trzciny cukrowej
  • Pojemniki do zgrzewania

Opakowania na kebab

Jak zapakować kebaba na wynos? Opakowanie kebaba musi być trwałe i chronić ręce konsumenta przed zabrudzeniem tłuszczem i sosami. Powinno również wyglądać estetycznie – tak, by sam widok zachęcał do jedzenia. Często wykorzystywane są koperty na kebab – to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Tak zapakowany posiłek można wygodnie skonsumować, idąc ulicą – co dla wielu jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Kebaby są często pakowane także w folię aluminiową, a także w kartonowe pudełka. To ostatnie rozwiązanie wykorzystywane jest przy pakowaniu tak zwanych „kebab boxów” – na pudełkach można umieszczać dowolne grafiki i napisy, co można wykorzystać w celach reklamowych.

Opakowania z trzciny cukrowej

Naczynia z trzciny cukrowej to nowoczesne i ekologiczne rozwiązanie. Na rynku znajdziemy coraz więcej tego typu produktów – naczynia wykonane z trzciny łatwo ulegają biodegradacji i są w pełni kompostowalne. Trzcina cukrowa jest rośliną łatwą w uprawie i niewymagającą, a jej wycinka nie szkodzi środowisku – jest więc idealnym materiałem do tworzenia jednorazowych opakowań. Naczynia robione są z odpadów, powstających przy produkcji cukru: wytwarza się z nich płaskie płaty materiału, a następnie formuje z nich poszczególne pudełka. Takie rozwiązania pomagają chronić planetę i środowisko – a dla klientów są równie wygodne i komfortowe. Korzystając z nich, redukujemy zaśmiecanie środowiska i dbamy o wizerunek restauracji – dziś wiele osób ceni sobie przecież ekologię.

Pojemniki do zgrzewu

Posiłki coraz częściej pakowane są w opakowania zgrzewane. Umożliwia to dłuższe zachowanie świeżości i temperatury jedzenia – produkty nie wysychają, długo nadają się do spożycia, a jeśli potrawa jest płynna – nie ma ryzyka, że coś się rozleje. 

Pojemniki do zgrzewania możesz zamówić na stronie https://www.opakowanianawynos.pl/141-pojemniki-do-zgrzewu.

Estetyczne i praktyczne opakowanie jedzenia robi ogromną różnicę – umożliwia sprawny transport posiłków, zachęca do jedzenia i sprawia, że klienci wracają po kolejne zamówienia. Warto zadbać, by pojemniki, jakie wybieramy, były wykonane starannie i z wysokiej jakości materiałów – to inwestycja, która się opłaca!

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz