Tradycyjne zapiekanki na bagietkach. Zapiekanki z kurczakiem, papryką i ogórkiem.

Zapiekanki z kurczakiem

Dziś zapraszam Was na prosty przepis na tradycyjne zapiekanki na bagietkach z kurczakiem. Swoje zapiekanki podałam z kurczakiem, papryką i ogórkiem. Ale jest, to wyłącznie sugestia, bo takie danie możemy przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Wystarczy otworzyć lodówkę i wybrać ulubione dodatki do bagietkowych zapiekanek.

Tradycyjne zapiekanki na bagietkach. Zapiekanki z kurczakiem, papryką i ogórkiem.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. domowa lub kupna bagietka
Sos (do posmarowania każdej bagietki)
  1. 2 łyżki przecieru pomidorowego
  2. 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  3. 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Farsz
  1. 12-14 małych pieczarek
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 100 g piersi z kurczaka
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  6. szczypta soli
  7. 1/4 żółtej papryki
  8. 1/4 czerwonej papryki
  9. 1 średni ogórek kiszony
  10. 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań)
Przygotowanie
  1. Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek.
  3. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy oba rodzaje papryki w kostkę i również podsmażamy. Łyżką nakładamy na uprzednio posmarowane sosem bagietki.
  4. Na wierzch układamy usmażone kawałki z kurczaka i pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego.
  5. Całość "przykrywamy" startym na grubych oczkach żółtym serem (ilość zależy od indywidualnych upodobań).
  6. Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju bagietki i upodobań - jak chrupką zapiekankę lubimy).
  7. Takie zapiekanki są idealne na drugie danie, przekąskę itp.
  8. Smacznego
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    mopswkuchni
    2015/04/21 08:55:04
    U mnie budzi ona skojarzenie z najlepszą przekąską na mieście, jaką można było kiedyś zjeść. Muszę je zrobić kiedyś w domu. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji 🙂

    matleen
    2015/04/21 14:18:23
    Zachęcam. Bo domowe są najlepsze, głównie dlatego, że każdy domownik może dodać swoje ulubione składniki 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi