Tradycyjne uszka z grzybami

Tradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą inne, to jednak pyszne domowe uszka z grzybami muszą być. Tym razem udały mi się wyjątkowo 😉 Farsz wyszedł przepyszny, ciasto idealne i jeszcze te urocze falbanki 😉

Jak zrobić takie falbanki na uszkach? Ja mam wykrawacze do pierogów, stąd ta urocza falbanka. Dostałam je od kogoś z rodziny i ostatnio wygrzebałam z szafy 😉 Takie wykrawacze można kupić w sklepach internetowych. Są też fajne do ciastek 😉

Przepis na idealne ciasto do uszek

Idealne ciasto do uszek lub pierogów. Ja mam dwie wersje 😉 Tym razem zrobiłam tradycyjne – mąka, olej i woda. Sprawdzone proporcje (więcej w przepisie na świąteczne uszka z grzybami). Ale polecam Wam też przepis na mięciutkie ciasto z jajkiem. Przepis znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 170 ml gorącej wody (około 2/3 szklanki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • około 1/3 łyżeczki soli

Na farsz do uszek:

  • 60 g suszonych borowików Leśne Skarby
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu*
  • szczypta soli (około 1/4 łyżeczki)*

*lub do smaku

Przygotowanie:

Uwaga: Z podanych składników wyjdzie około 90 uszek (ilość zależy od grubości ciasta i wielkości wycinanych kółek/kwadratów).

Do miski wsypujemy mąkę (warto ją przesiać przez sito), dodajemy sól i olej. Następnie dolewamy wodę. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie, tak długa aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Odkładamy ciasto na bok by odpoczęło (tak na 30 minut), potem lepiej się z nim pracuje.

Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy pod przykryciem do namoczenia na godzinę. Następnie grzyby gotujemy w tej wodzie około 20 minut. Rada: Grzyby można też zalać wodą dzień wcześniej i zostawić do namoczenia na noc. Wówczas nie trzeba ich długo gotować, wystarczą 3-4 minuty.

Wodę z moczenia grzybów odlewamy i wykorzystujemy do innego dania np. barszczu lub bigosu. Odsączone grzyby drobniutko kroimy.

Cebulę równie drobno kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy posiekane grzyby i przyprawy. Podsmażamy całość mieszając (smażmy około 5 minut).

Zawartość patelni przekładamy do miski, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtko i łyżkę (płaską) bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy. Rada: Farsz można można dodatkowo zmielić w maszynce.

Blat posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta przykrywamy wilgotną ściereczką). Układamy ciasto na blacie lekko posypując je mąką (ciasto może być leciutko klejące) i cienko rozwałkowujemy.

Wycinamy małe kółka (ja mam wykrawacze do pierogów, stąd ta urocza falbanka) lub kwadraty (kwestia upodobań). Na środek każdego kółka czy kwadratu nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy dokładnie boki i zawijamy końce tworząc kształt uszek. Uszka z grzybami układamy w odstępach na tacy. Aby oczekujące na gotowanie uszka nie schły, przykrywamy je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Resztki ciasta jakie zostały po wykrawaniu uszek zagniatamy ponownie, wałkujemy i wycinaj kolejne uszka.

Uszka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch odczekujemy 1-2 minuty i wyciągamy je łyżką cedzakową.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi