Torty piętrowe – wypieki, które możesz przygotować również w domu

Torty piętrowe kojarzą nam się zwykle z dużymi imprezami okolicznościowymi. Dzieje się tak dlatego, że mają więcej niż jedno piętro i są zwykle dość sporych rozmiarów. W rzeczywistości bez problemu można zrobić je i na małą i na dużą ilość porcji. Ważne jednak, aby się do tego przygotować.

Historia tortów

Torty znane były już w starożytności, chociaż oczywiście wykonywano je z innych produktów niż obecnie oraz wyglądały zupełnie inaczej. Potrafiły jednak mieć już kształt koła, mający nawiązywać do cyklu życia w naturze. Już wtedy często kosztowano ich przy specjalnych okazjach – np. ku czci Bogów. Torty podobne do tych, które znamy dziś prawdopodobnie wywodzą się z Włoch, a na polskie stoły wprowadziła je królowa Bona Sforza. 

Obecnie jest ich niezliczona ilość rodzajów, a do najbardziej znanych należą Tort Szwarcwaldzki, Pavlova czy Sachera. Przez długi czas jednak takie wypieki nie były dostępne dla ogółu społeczeństwa, ze względu na wysoką cenę produktów i przygotowanie. Taka przyjemność zarezerwowana była tylko dla najbogatszych. Dziś jednak bez większego problemu możemy cieszyć się tymi słodkościami, jeśli tylko mamy ochotę i budżet, który jest już bardziej przystępny niż kiedyś.

Co jest sekretem trwałości wypieków z kilku pięter?

Za sukces stabilności wysokich tortów odpowiadają podkłady i wsporniki. Gdyby umieścić po prostu dwa kawałki ciasta jeden na drugim, konstrukcja mogłaby okazać się zbyt mało solidna. Skutkowałoby to np. zapadaniem się wyższych warstw na dole czy ich przesuwanie. Dodatkowo ucierpiałyby dekoracje, które zwykle można zobaczyć na tego typu ciastach. Wykorzystanie dodatkowych elementów pozwoli zminimalizować ryzyko uszkodzenia naszych małych, cukierniczych dzieł sztuki.

W zależności od wielkości tortu, jaki chcemy uzyskać, powinniśmy dobrać odpowiednią wysokość wsporników oraz średnicę podkładów. W sklepie internetowym Aleksander-PRINT można zakupić podkłady w wielu rozmiarach. Plusem akurat tego miejsca jest to, że firma jest bezpośrednim producentem tego rodzaju produktów i oprócz standardowych realizacji, podejmuje się również dużo trudniejszych. Mogą być to np. podkłady w różnych kształtach, kolorach a ponadto kartony dopasowane do przechowywania i przenoszenia różnych wypieków. We wspomnianym miejscu można kupić również pasujące wsporniki.

Do mniejszych tortów wystarczy użyć np. trzech wsporników, do większych pięciu lub więcej. Przygotowane są tak, że można je łatwo przyciąć na pożądaną wysokość, jeśli domyślna nam nie odpowiada. Należy wbić je po prostu ostrożnie w ciasto. Aby zwiększyć wytrzymałość wypieku, pod każdym piętrem powinien znajdować się podkład. Nie należy obawiać się o ich widoczność, ponieważ w łatwy sposób można je zamaskować np. kremem, polewą czy masą cukrową. Podkłady ułatwiają również przenoszenie i umieszczenie tortu w kartonie. 

Trzeba też pamiętać, że używane przez nas przedmioty powinny być odpowiednio przetestowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dlatego tak ważne jest, aby kupować je ze sprawdzonych miejsc. Nie są to drogie gadżety, dlatego lepiej nie ryzykować ich zakupu z niepewnych miejsc.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz