Tortilla, kilka ulubionych dodatków, pyszny sos i… można się cieszyć wspaniałym posiłkiem. Jak ja lubię te proste placki 🙂 Dziś pomysł na tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami. Spróbujcie.
Tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami
2016-05-09 09:18:24
Nutrition Facts
Serving Size
979g
Amount Per Serving
Calories 3464
Calories from Fat 2233
% Daily Value *
Total Fat 254g
391%
Saturated Fat 161g
805%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 7g
Monounsaturated Fat 73g
Cholesterol 1034mg
345%
Sodium 7774mg
324%
Total Carbohydrates 60g
20%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 20g
Protein 233g
Vitamin A
102%
Vitamin C
0%
Calcium
638%
Iron
25%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 3 małe ogórki (korniszonki)
- 4 plastry żółtego sera tupu Gouda
- 2 duże liście sałaty lodowej
- około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki
- sos czosnkowy Roleski
- 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony)
- 1 tortilla pszenna
Przygotowanie
- Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch kładziemy porwane w rękach liście sałaty (znów zakrywamy całość).
- Ogóreczki kroimy w plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań).
- Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym.
- Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej patelni zwinięciem do dołu. Przysmażamy tortillę z jednej i drugiej strony (ser powinien się delikatnie roztopić i "zlepić" tortillę w całość).
- Przed podaniem tortillę kroimy na dwie części.
- Podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/