Uwielbiam tortille. Niby zwykły placek, a ileż z niego można stworzyć pysznych dań. Dziś zapraszam Was na tortillę z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros. Całość podsmażona na patelni. Spróbujcie. Prosto, a jakże smacznie.
Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros od Folwark
Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros
2016-05-03 19:55:02
Nutrition Facts
Serving Size
299g
Amount Per Serving
Calories 1041
Calories from Fat 592
% Daily Value *
Total Fat 67g
104%
Saturated Fat 41g
206%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 20g
Cholesterol 259mg
86%
Sodium 2202mg
92%
Total Carbohydrates 45g
15%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 5g
Protein 63g
Vitamin A
26%
Vitamin C
0%
Calcium
162%
Iron
16%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 porcję)
- 1 tortilla
- 2 liście sałaty
- 1 mały ogórek kiszony
- 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe
- 1 plaster żółtego sera np. gouda
- sos kebab-gyros Folwark
Przygotowanie
- Tortillę polewamy delikatnie sosem kebab gyros tworząc "esy-floresy" na placku. Na to układamy 2 liście sałaty. A następnie pokrojone w drobne plasterki kabanosy i ogórek kiszony.
- Na wierzch układamy pokrojony w plastry ser. Całość znów delikatnie polewamy sosem kebab-gyros.
- Tortille zwijamy w rulon. Układamy na rozgrzanej patelni (minimalny płomień) i podpiekamy chwilę z obu stron, aż ser zacznie się topić, a tortille nabiorą lekko złotego koloru (lekko się podpieką). Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki.
- Podajemy. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/