Tortilla z grillowanym kurczakiem i oscypkiem

Tortilla z grillowanym kurczakiem i oscypkiem Lubicie tortille? My uwielbiamy. Często przygotowuje najróżniejsze wrapy, bogato nadziane tortille czy też roladki. Dziś tortilla z grillowanym kurczakiem i oscypkiem. Prosto, a jak pysznie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to naprawdę polecam.

Osobiście bardzo lubię oscypki. Zjadam je od tak lub dodaję do najróżniejszych dań. Ich słonawy smak wspaniale wzbogaca każde danie. Ostatnio miałam okazję (wraz z rodziną) próbować oscypków i innych wyrobów z Bacówki na polanie Biały Potok Naprawdę warto! Pyszne wyroby. Bacówka znajduje się pomiędzy Doliną Kościeliską, a Doliną Chochołowską na Polanie Biały Potok we Witowie. Tradycje pasterskie sięgają tu już XVII wieku To miejsce słynie z pysznych oscypków i serów tatrzańskich. Także… zachęcam do zamawiania lub osobistej wizyty w Bacówce na polanie Biały Potok.

A teraz czas na przepis 😉

Składniki:

  • 2 tortille
  • 4-6 liści sałaty (w zależności od wielkości)
  • 2 małe papryczki – u mnie żółta i czerwona
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 oscypek – u mnie z Bacówka na polanie Biały Potok
  • 2 polędwiczki z kurczaka lub pół piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa gyros lub ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 rzodkiewki

Składniki na sos:

  • 2 łyżki (z górką) naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 pełna łyżka majonezu (można zastąpić na jogurt)
  • 1 ząbek czosnku lub duża szczypta granulowanego czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem i startym na tarce ząbkiem czosnku (opcjonalnie można zamienić na dużą szczyptę czosnku granulowanego). Doprawiamy całość solą i pieprzem (pieprzu dodajemy więcej), mieszamy i odstawiamy na bok lub do lodówki, aby smaki ładnie się przegryzły.

Polędwiczki z kurczaka (lub pierś z kurczaka) kroimy na grubsze paski. Wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę z oliwek i 2 solidne szczypty przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy na patelni grillowej z obu stron.

Pozostałe składniki kroimy – oscypek, papryki, ogórek i rzodkiewka.

Na dwa plaski tortilli układamy liście sałaty, smarujemy placek sosem czosnkowym, wykładamy nasze składniki farszu (warzywa, polędwiczki i oscypka). Całość jeszcze skrapiamy sosem i składamy.

Tak przygotowane tortille ostrożnie grillujemy z oby stron.

Podajemy od razu z resztą sosu czosnkowego.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz