Uwielbiam śniadania. W większości przypadków rano przygotowuje najróżniejsze owsianki, placuszki z owocami itp. Ale ostatnio też często goszczą u mnie pyszne, zawijane tortille. Dziś zapraszam Was na tortillę z delikatną pastą z tuńczyka. Spróbujcie. Taką tortillę przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Możecie ją podać na śniadanie, kolację, a nawet zabrać ze sobą i zjeść na lunch w pracy. Ja swoją podałam z pyszną kawą zbożową. Mniam… Polecam.
Tortilla z delikatną pastą z tuńczyka
Tortilla z delikatną pastą z tuńczyka
2016-05-03 20:14:14
Nutrition Facts
Serving Size
72g
Amount Per Serving
Calories 234
Calories from Fat 45
% Daily Value *
Total Fat 5g
8%
Saturated Fat 1g
6%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 344mg
14%
Total Carbohydrates 40g
13%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 0g
Protein 6g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
3%
Iron
13%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 tortilla
- 2 liście sałaty
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 80 g Graal
- 3/4 łyżki łagodnego ketchupu
- 2 czubate łyżki naturalnego serka śmietankowego (kanapkowego)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Do miseczki przekładamy tuńczyka wraz z sosem, rozdrabniamy rybę widelcem. Następnie dodajemy 2 czubate łyżki serka śmietankowego i 3/4 łyżki ketchupu, mieszamy dokładnie tworząc gładką pastę. Kremową pastę tuńczykową doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy.
- Tak przygotowaną pastę z tuńczyka nakładamy na tortillę, zostawiając brzegi wolne. Na pastę układamy 2 liście sałaty.
- Następnie rolujemy tortillę i układamy na rozgrzanej suchej patelni. Opiekamy na minimalnym ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Ciepłą tortillę kroimy na pół i podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/