Tarta ze śliwkami i kruszonką – ciasto do kawy

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja uwielbiam. W szczególności te szybkie i proste. Taka właśnie jest tarta ze śliwkami i kruszoną. Słodkie, kruche ciasto i pyszne soczyste śliwki. Takim wypiekom ciężko się oprzeć. Gdy drzewo na naszej działce ugina się od śliwek, to taka tarta pojawia się w naszym domu dość często. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. A efekt? Musicie sami spróbować 😉 My uwielbiamy takie ciasta ze śliwkami.

Tarta ze śliwkami i aromatyczna kawa – duet doskonały

A jak słodka tarta ze śliwkami, to koniecznie do pyszne, aromatycznej kawy. Wraz z rodziną ostatnio rozkoszujemy się smakiem pysznej kawy z polskiej palarni Mooncafe.pl Palarni prowadzonej z pasją i miłością do kawy. Tu każde ziarenko ma znaczenie. Tu nawet nazwa nie jest przypadkowa:

„…chcemy, żeby filiżanka naszej kawy była dla Ciebie jak podróż… wprost na Księżyc. Zasługujesz na taką chwilę odprężenia, prawda?”

Moon Cafe

Na próbę wybrałam Kawę Wietnam – 100% arabica o średnim stopniu wypalenia z delikatną aromatem czekolady. Da się też wyczuć nutę kakao, jabłka i cukru trzcinowego. Pyszna! Z przyjemnością spróbuję innych kaw z oferty Moon Cafe. Polecam i Wam.

A teraz czas na przepis na pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Taka tarta uda się każdemu. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko M
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • 10 śliwek

Na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
  • 4 łyżki zwykłego cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody.

Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm).

Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy obok siebie.

Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Kruszonką posypujemy nasze śliwki.

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom) i pieczemy około 45 minut, do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi