Tarta z twarożkiem oberlandzkim i ananasem
Dziś zapraszam Was na pyszny deser, którym ostatnio częstowałam rodzinę i przyjaciół. Tarta z twarożkiem oberlandzkim i ananasem. Tak przygotowana tarta smakowała każdemu, zwłaszcza maluchom ? Kruche ciasta i wyjątkowa sernikowa warstwa zwieńczona słodkim ananasem. Dlaczego wyjątkowa? Nadzienie przygotowałam na bazie bardzo zdrowego i pysznego twarożku oberlandzkiego od Kozia Farma.
Dlaczego polecam Wam ten twarożek? Aksamitny, kremowy, delikatny, dosłownie rozpływający się w ustach i co najważniejsze pyszny. Powstaje on z pełnotłustego, pasteryzowanego mleka koziego i zawiera jedynie kultury bakterii i podpuszczkę. Idealny w szczególności dla alergików, ale polecam go każdemu.
Ten i wiele innych wspaniałych w smaku, jakościowych produktów ma w swojej ofercie Kozia Farma Złotna.
Kilka słów o…
Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur – w kraju niegdyś zwanym Oberland. Ideą, która nam przyświeca, jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Własne kozy, wytwarzanie prawdziwie ekologicznych serów z koziego mleka i pasja, to jedne ze znaków rozpoznawczych tego gospodarstwa.
Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą)
Na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 50 g trzcinowego cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu – u mnie kozi od Kozia Farma
Na nadzienie:
- 500 g twarożku oberlandzkiego od Kozia Farma
- 1 jajko
- 4 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- plasterki ananasa z puszki
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, dodajemy żółtko, posiekane masło lub margarynę i łyżkę jogurtu. Całość szybko zagniatamy. Tworzymy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia.
Formę na tartę smarujemy np. masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Podpiekamy około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W międzyczasie w misce miksujemy twarożek oberlandzki, jajko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut (brzegi tarty powinny być ładnie zarumienione, u mnie nawet były ciut za bardzo ? ).
Gdy nasza serowa tarta przestygnie. Wyciągamy ją z formy. Nakładamy na wierzch plastry ananasa i posypujemy całość cukrem pudrem. Podajemy od razu.
Smacznego
Wspaniała tarta <3
Dziękuję 🙂