Tarta z truskawkami i kruszonką – prosty przepis
Uwielbiam tarty z owocami. Kruche słodkie ciasto, soczyste owoce, szybkie wykonanie. Czy można chcieć czegoś więcej? No może kolejnego kawałka 😉 Dziś mam dla Was prosty przepis na jedną z moich ulubionych tart. Tarta z truskawkami i kruszonką jest prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Nie ważne czy robię ją na deser dla bliskich czy na spotkanie z przyjaciółmi lub jakieś uroczystości, to ta tarta zawsze cieszy się powodzeniem i znika bardzo szybko. Polecam i Wam ten prosty, sprawdzony przepis na szybkie ciasto z truskawkami.
Jak przygotować tartę z truskawkami?
Przygotowanie tarty z truskawkami jest niebywale proste. Wystarczy zagnieść ciasto, dodać owoce i posypać wszystko kruszonką. Brzmi prosto? Bo tak jest. Ten prosty przepis króluje u mnie nie tylko do popołudniowej kawy czy herbaty, ale też na różnych spotkaniach i przyjęciach. I właśnie dlatego ostatnio wybrałam sobie nową piękną formę do tarty z kolekcji APPOLIA marki Peugeot, którą znajdziecie w sklepie internetowym TGhome: https://tghome.pl/porcelana/porcelana-kolekcje/appolia.html Takie piękne porcelanowe naczynia z kolekcji APOLIA to nie tylko wygoda w kuchni (doskonale się w nich piecze i są łatwe w utrzymaniu czystości), ale też piękna prezencja.
Tarta z truskawkami przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 1,5 łyżeczki do pieczenia
- 200 g masła
- 1 średnie jajko
- ¼ szklanki cukru (80 g)
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki jogurtu
Na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
- 4 łyżki zwykłego cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu.
Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Ja czasem skracam ten czas do 30 min 😉
Formę do pieczenia tarty (u mnie 28 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy np. kaszą manną.
Ciastem wylepiamy spód i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Kroimy truskawki np. na ćwiartki i wykładamy nimi cały spód.
Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Kruszonką posypujemy truskawki.
Tartę pieczemy do zarumienienia (około 40-45 minut) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ilości truskawek itd. Tartę można wyjąć od razu lub studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego
*wpis we współpracy
Piękna forma i pyszne ciasto 🙂
Zrobiłam szybka i pyszna
Cieszę się, że smakowała 🙂
Właśnie jemy. Przepyszna i taka prosta! Dzięki za przepis
Cieszę się, że smakuje 🙂