Tarta z owocami i kruszonką

Tarta z owocami i kruszonką Uwielbiam kruche ciasta pełne owoców i kruszonki. Dlatego na moim stole tak często gości tarta. To proste, szybkie w przygotowaniu ciasto jest dobre na każdą okazję. Tarta z owocami i kruszonką będzie idealne do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na przyjazd gości czy przyjaciół. Taką tartę można przygotować o każdej porze roku i dnia. Wystarczy mieć zawsze w spiżarni puszkę owoców w syropie. Chwila zagniatania, chłodzenia i już można robić tartę. Proto, a jak smacznie. Polecam!

  • prosty przepis na słodką tartę
  • krucha tarta bez podpiekania spodu
  • minimalna ilość składników
  • szybkie ciasto na każdą okazję

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru (około 50 g)
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Na nadzienie:

Na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wkładamy do miski (masło siekamy) i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy zimną wodę. Z ciasta formuje kulę.

Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Formę o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem. Odrywamy kawałki i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na średnicę około 30 cm. I takim płatem ciasta wyłożyć formę.

Owoce odsączamy na sitku. Nakładamy do formy z ciastem.

Przygotowujemy kruszonkę. Składniki rozcieramy dłońmi. Kruszonką posypujemy obficie nasze owoce.

Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Tartę wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy tartę.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Skomentuj Canis Anuluj pisanie odpowiedzi