Tarta z owocami i kruszonką Uwielbiam kruche ciasta pełne owoców i kruszonki. Dlatego na moim stole tak często gości tarta. To proste, szybkie w przygotowaniu ciasto jest dobre na każdą okazję. Tarta z owocami i kruszonką będzie idealne do filiżanki popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na przyjazd gości czy przyjaciół. Taką tartę można przygotować o każdej porze roku i dnia. Wystarczy mieć zawsze w spiżarni puszkę owoców w syropie. Chwila zagniatania, chłodzenia i już można robić tartę. Proto, a jak smacznie. Polecam!
- prosty przepis na słodką tartę
- krucha tarta bez podpiekania spodu
- minimalna ilość składników
- szybkie ciasto na każdą okazję
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 80 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru (około 50 g)
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
Na nadzienie:
-
2 x Mix owoców w syropie Leśne Skarby (2 puszki)
Na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wkładamy do miski (masło siekamy) i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy zimną wodę. Z ciasta formuje kulę.
Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Formę o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem. Odrywamy kawałki i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na średnicę około 30 cm. I takim płatem ciasta wyłożyć formę.
Owoce odsączamy na sitku. Nakładamy do formy z ciastem.
Przygotowujemy kruszonkę. Składniki rozcieramy dłońmi. Kruszonką posypujemy obficie nasze owoce.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Tartę wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy tartę.
Smacznego
Ta tarta wygląda obłędnie!
Dziękuję 🙂
Cudowna tarta
Dziękuję 🙂
Najlepsze jest to, że tarta jest prosta w przygotowaniu, a z owocami smakuje świetnie, ta wygląda bardzo smacznie 😀
Czy można zrobić że świeżymi truskawkami?
Tak, oczywiście 🙂
Zrobiłam z jagodami i truskawkami..przepyszne. Dla moich łasuchów jedna to za mało..przepis rewelacyjny,ciasto super. Polecam=)
Pani Klaudio, bardzo się cieszę, że przepis się spodobał Pani i łasuchom 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂