Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik

Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik

Jesień to czas, w którym najchętniej piekę jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta pachnące cynamonem. Dziś mam dla Was prosty przepis na tartę. Tarta z jabłkami, to taki mój sposób na szybki jabłecznik. Kruche ciasto i pyszne nadzienie z jabłek doprawianych cynamonem. Czy trzeba czegoś więcej? No może jeszcze kleks bitej śmietany lub gałka lodów 😉 Tarta z jabłkami najlepiej smakuje w takim właśnie towarzystwie 😉

Jak przygotować tartę z jabłkami?

Przygotowanie samej tarty z jabłkami jest niebywale proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i doprawić je solidną porcją cynamonu. Brzmi prosto? Bo tak jest. Ten niezawodny przepis na jabłecznik króluje u mnie nie tylko do popołudniowej kawy czy herbaty, ale też na różnych spotkaniach i przyjęciach. I właśnie dlatego ostatnio wybrałam sobie nową piękną formę na tartę. Takie formy do tarty Bolesławiec to nie tylko wygoda w kuchni (doskonale się w nich piecze i są łatwe w utrzymaniu czystości), ale też piękna prezencja.

Ceramika Bolesławiec to unikatowe naczynia z wielowiekową tradycją. Od lat zachwycają m.in. filiżanki bolesławiec, maselniczki czy wyjątkowe dzbanki bolesłąwiec. To naczynia, które posłużą przez lata. Ja już upatrzyłam sobie kolejne cudo – patera bolesławiec. Po prostu muszę ją mieć 😉 A wracając do przepisu… Przekonajcie się sami jak prosto można przygotować pyszną tartę z jabłkami 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek 
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Ja czasem skracam lub pomijam ten etap i od razu wylepiam ciastem formę. 

Formę do pieczenia tarty (u mnie 32 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką.

Odrywamy około ⅔ schłodzonego ciasta. Wylepiamy nim spód i boki formy. W razie potrzeby lekko posypując ciasto mąką (ten zabieg jest potrzebny jeśli pominiemy lub bardzo skrócimy etap chłodzenia ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem (boki również).

Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem (ilość wg upodobań). Mieszamy wszystko łyżką. Teraz nakładamy nasze jabłka na spód tarty. Uwaga! Najlepiej zrobić to rękami i każdorazowo odcisnąć z jabłek nadmiar soku.

Na starte jabłka układamy łatki z pozostałego ciasta (małe kawałki ciasta ugniatamy w palcach tworząc łatki).

Całość posypujemy po wierzchu cynamonem.

Naszą tartę z jabłkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 35-40 minut. Ciasto należy obserwować. Tartę można wyjąć od razu lub studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Tartę z jabłkami przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Podajemy samą lub z kleksem bitej śmietany i lodami.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

3 comments

  1. Coconut says:

    Wyszła mi dokładnie jak na zdjęciu. Trochę mocniej dopiekalam od 30 minuty, pilnując by się za mocno nie spiekła. Na nasze gusta nieco za słodka, chociaż myślę że może to lepiej bo się teoretycznie mniej zje. Dekoracje na górze zrobiłam w kształcie ciasteczek. Połowę masła miałam z zamrazarki a jajko z lodówki. Przygotowanie zajęło mi godzinę. Nieco więcej podsypalam mąki za to posmarowalam ok łyżeczka oleju przed włożeniem kuli do lodówki, by nie było ciasto za suche. Kula była w 0 st w lodówce dopóki nie zrobiłam (5) jabłek a piekarnik dobrze nagrzalam. Forme posmarowalam masłem i dałam małe kawałeczki masła na górę tarty. Myślę że każdemu wyjdzie jak tylko za bardzo nie odejdzie od przepisu i dobrze i nie za długo wyrobi ciasto (kruche musi być zimne). Dziękujemy za przepis, Pycha

Dodaj komentarz