Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik

Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik

Jesień to czas, w którym najchętniej piekę jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta pachnące cynamonem. Dziś mam dla Was prosty przepis na tartę. Tarta z jabłkami, to taki mój sposób na szybki jabłecznik. Kruche ciasto i pyszne nadzienie z jabłek doprawianych cynamonem. Czy trzeba czegoś więcej? No może jeszcze kleks bitej śmietany lub gałka lodów 😉 Tarta z jabłkami najlepiej smakuje w takim właśnie towarzystwie 😉

Jak przygotować tartę z jabłkami?

Przygotowanie samej tarty z jabłkami jest niebywale proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i doprawić je solidną porcją cynamonu. Brzmi prosto? Bo tak jest. Ten niezawodny przepis na jabłecznik króluje u mnie nie tylko do popołudniowej kawy czy herbaty, ale też na różnych spotkaniach i przyjęciach. I właśnie dlatego ostatnio wybrałam sobie nową piękną formę na tartę. Takie formy do tarty Bolesławiec to nie tylko wygoda w kuchni (doskonale się w nich piecze i są łatwe w utrzymaniu czystości), ale też piękna prezencja.

Ceramika Bolesławiec to unikatowe naczynia z wielowiekową tradycją. Od lat zachwycają m.in. filiżanki bolesławiec, maselniczki czy wyjątkowe dzbanki bolesłąwiec. To naczynia, które posłużą przez lata. Ja już upatrzyłam sobie kolejne cudo – patera bolesławiec. Po prostu muszę ją mieć 😉 A wracając do przepisu… Przekonajcie się sami jak prosto można przygotować pyszną tartę z jabłkami 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek 
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Ja czasem skracam lub pomijam ten etap i od razu wylepiam ciastem formę. 

Formę do pieczenia tarty (u mnie 32 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką.

Odrywamy około ⅔ schłodzonego ciasta. Wylepiamy nim spód i boki formy. W razie potrzeby lekko posypując ciasto mąką (ten zabieg jest potrzebny jeśli pominiemy lub bardzo skrócimy etap chłodzenia ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem (boki również).

Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem (ilość wg upodobań). Mieszamy wszystko łyżką. Teraz nakładamy nasze jabłka na spód tarty. Uwaga! Najlepiej zrobić to rękami i każdorazowo odcisnąć z jabłek nadmiar soku.

Na starte jabłka układamy łatki z pozostałego ciasta (małe kawałki ciasta ugniatamy w palcach tworząc łatki).

Całość posypujemy po wierzchu cynamonem.

Naszą tartę z jabłkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 35-40 minut. Ciasto należy obserwować. Tartę można wyjąć od razu lub studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Tartę z jabłkami przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Podajemy samą lub z kleksem bitej śmietany i lodami.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz