Tarta wiśniowo-bananowa – szybki przepis
Lubicie szybkie ciasta pełne owoców i kruszonki? Jeśli tak, to polecam Wam przepis na tarte wiśniowo-bananową. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Kruche ciasto, słodycz banana przełamana smakiem wiśni i pyszna kruszonka. Czy trzeba czegoś więcej? Tak. Filiżanki pysznej kawy 😉
Dlaczego Kawa z Peru?
Ja dziś znów sięgam po kawę Machu Picchu ze sklepu KawazPeru. To pyszna arabika z najlepszych plantacji z okolic Machu Picchu, Cusco, w Peru. W smaku wyczuwalne nuty kakao, miodu i cytrusów. Kawa ma niską kwasowość i aromat miodu. Idealna do słodkiego wypieku. Polecam tą i inne kawy od KawazPeru. Dlaczego? Bo w ofercie znajdziecie najlepsze gatunki kawy prosto z Peru. Dogodne warunki klimatyczne na stokach niebotycznych Andów sprawiają ze kawa posiada wyjątkowy smak i jakość przez co Peru króluje obecnie jako najważniejszy producent kawy organicznej na świecie. Warto wypróbować i poczuć ten smak. Szczegóły na:
- stronie http://www.kawazperu.pl/ i fanpage https://www.facebook.com/kawazperu
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
Na nadzienie:
- 1 średni banan
- 1 puszka wiśni z syropu
Na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody.
Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm). Banana obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na spód tarty. Wiśnie odsączamy i wykładamy na banana.
Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę rozcieramy w dłoniach).
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia, około 45 minut. Czas pieczenia
może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy tartę.
Smacznego