Tarta wiśniowo-bananowa – szybki przepis

Tarta wiśniowo-bananowa – szybki przepis

Lubicie szybkie ciasta pełne owoców i kruszonki? Jeśli tak, to polecam Wam przepis na tarte wiśniowo-bananową. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Kruche ciasto, słodycz banana przełamana smakiem wiśni i pyszna kruszonka. Czy trzeba czegoś więcej? Tak. Filiżanki pysznej kawy 😉

Dlaczego Kawa z Peru?

Ja dziś znów sięgam po kawę Machu Picchu ze sklepu KawazPeru. To pyszna arabika z najlepszych plantacji z okolic Machu Picchu, Cusco, w Peru. W smaku wyczuwalne nuty kakao, miodu i cytrusów. Kawa ma niską kwasowość i aromat miodu. Idealna do słodkiego wypieku. Polecam tą i inne kawy od KawazPeru. Dlaczego? Bo w ofercie znajdziecie najlepsze gatunki kawy prosto z Peru. Dogodne warunki klimatyczne na stokach niebotycznych Andów sprawiają ze kawa posiada wyjątkowy smak i jakość przez co Peru króluje obecnie jako najważniejszy producent kawy organicznej na świecie. Warto wypróbować i poczuć ten smak. Szczegóły na:

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Na nadzienie:

  • 1 średni banan
  • 1 puszka wiśni z syropu

Na kruszonkę:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody.

Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm). Banana obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na spód tarty. Wiśnie odsączamy i wykładamy na banana.

Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę rozcieramy w dłoniach).

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia, około 45 minut. Czas pieczenia

może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy tartę.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz