Tarta sernikowa na czekoladowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszną tartę sernikową na czekoladowym spodzie. Prosta w przygotowaniu. Idealna dla wielbicieli serników. Często pytacie mnie jakie formy do ciast najczęściej używam. W przypadku tart polecam Wam formy ceramiczne. Ciasto jest zawsze idealnie upieczone, nie ma konieczności smarowania formy przed pieczeniem. Dodatkowo tartę można zostawić w formie, bo… przyznajcie sami czyż nie wygląda pięknie?
Dzisiejszą tartą chciałabym uczcić 4 urodziny mojego bloga. Tak, tak to już 4 lata! Aż nie mogę w to uwierzyć. Od 13.01.2015 roku nieprzerwanie dzielę się z Wami moimi przepisami, pomysłami, kawałkami mojego życia. Dziękuję Wam, że wciąż ze mną jesteście. Każdy komentarz, wejście na bloga, przesłane zdjęcie wypieku/potrawy przygotowanej na podstawie mojego przepisu to dosłownie miód na moje serce <3 Mam nadzieję, że moja pasja będzie trwała jak najdłużej i że będziecie mi ciągle towarzyszyć.
Składniki:
Na czekoladowy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 200 g masła
- 1 jajko klasy M
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 500 g dobrej jakości sera na sernik*
- 3 jajka klasy M
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- ulubiony aromat – polecam pomarańczowy lub waniliowy
*u mnie dziś 250 g sera na sernik i 250 g sera śmietankowego typu pacynka
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta + dowolne ozdoby
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy ją kilka minut w lodówce, następnie wylepiamy nim formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Przygotowujemy masę serową. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło, aromat i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser (gdzieś pomiędzy mąkę ziemniaczaną), całość miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na nasz czekoladowy spód wylewamy masę serową. Tartę wkładamy na nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Całość pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy.
Smacznego
pyszności:)
😀
Pyszne ciasto i wszystkiego najlepszego z okazji blogowego święta :*
Dziękuję 😀
Śliczna , jaka średnica naczynia .
Dziękuję. Moja forma ma 24 cm
kusi ten serniczek 🙂
Polecam 😀
Witam może być serek z wiaderka na pół z mascarpone
Myślę, że może Pani spróbować takiego połączenia 🙂
MNIAM mniam mniam mniam 🙂
😀
W jakiej temperaturze pieczemy?
Jest w przepisie. 180 stopni ? pozdrawiam
Dzisiaj testowałam ja formie o średnicy 28 cm. Używałam twarogu półtłustego jednokrotnie zmielonego, bo lubię te ciężkie serniki. ? Piekłam 10 min dłużej bo lubię jak góra jest ładnie zarumieniona. Ogólnie puszka!!!! Ląduje w moim przepisniku.
Cieszę się, że przepis się tak spodobał 🙂
A! Dodałam skórkę z jednej pomarańczy. Dużo lepsze niż z aromatem. Świetna tarta. 🙂
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Zawsze warto modyfikować pod swoje upodobania i to co mamy pod ręką 🙂
W zasadzie jaka jest różnica na tarę z serem a sernikiem na kruchym spodzie?To chyba jest to samo, jedynie niższe ciastko
Można tak powiedzieć 😉 Tarta, to najczęściej kruche ciasto z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, które pieczemy w specjalnej formie.