Tajniki suszenia żywności. Wyd. Galaktyka. Recenzja

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-1

„Suszone produkty to świetna przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni. Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła często goszczą w moim menu, bo są bardzo aromatycznym składnikiem dań. Ważne, by suszonki były dobrej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy. Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale skomplikowane, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!”

– Ewa Wachowicz

Sztuka suszenia żywności sięga aż czasów starożytnych. W przeszłości, aby zakonserwować żywność wykorzystywano naturalne środki, takie jak słońce i wiatr. Dzisiaj, gdy coraz większa ilość osób z przyjemnością sięga po zdrowe przekąski, w kuchniach pojawią się tzw. dehydratory (suszarki) do żywności. Te wszechstronne urządzenia umożliwiają przetwarzanie dużych ilości świeżych, sezonowych składników i pomagają w tym co najważniejsze – w wydobyciu ich naturalnego smaku. Książka „Tajniki suszenia żywności” Michelle Keogen (ze wstępem Karielyn Tillman) odpowiada na wszystkie podstawowe pytania dotyczące suszenia żywności. Dzięki niej w pełni poznamy możliwości i zastosowania dehydratora oraz stworzymy wiele ciekawych, pysznych i zdrowych przekąsek, a nawet dań.

 W książce zawarto m.in. cenne informacje na temat:
• zalet domowego suszenia żywności;
• mechanizmu działania dehydratora;
• wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;
• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;
• metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;
• produktów najlepiej nadających się do suszenia;
• czynników wpływających na czas suszenia żywności;
• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;
• przechowywania wysuszonych produktów.

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-4

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-5

Ponadto począwszy od rozdziału drugiego, aż do czternastego poznamy wiele wspaniałych przepisów, m.in. na suszone owoce, suszone warzywa, ruloniki, suszone mięso, orzechy i pestki, krakersy i chlebki, zioła i przyprawy, śniadania, przystawki, desery, dania główne, a nawet smakołyki dla zwierząt czy susz herbaciany. Inspiracji jest naprawdę wiele. Dodatkowym atutem są piękne zdjęcia na widok których aż chce się jeść. Bo czy pyszne jedzenie musi być nie zdrowe. Stanowczo nie! Ta książka udowadnia, że można stworzyć wiele pysznych i do tego zdrowych propozycji. Czyż można się oprzeć takim pysznością jak: czosnkowe czipsy z cukinii, czekoladowe kwadraciki z masłem orzechowym i nasionami chia, pikantna mieszanka orzechów i pestek, naleśniki z truskawkami i kremem cytrynowym, tortille, a migdałom w czekoladowo-cynamonowej skorupce? Po przeczytaniu książki uważam, że nie. Dlatego jeśli interesuje Cię temat suszenia żywności, lubisz nowe przepisy, ta książka jest dla Ciebie.

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-6

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-2

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-3

tajniki-suszenia-zywnosci-recenzja-7

tajniki-susznia-8

„Tajniki suszenia żywności”
Autor: MICHELLE KEOGH
Objętość: 192 strony
Oprawa: Miękka
Wydawnictwo: Galaktyka

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Marzena Szkodzińska Anuluj pisanie odpowiedzi