Szybkie rogaliki z masą serowo-chałwową

Szybkie rogaliki z masą serowo-chałwową Lubicie szybkie słodkości? Szukacie pomysłu na coś do kawy? Jeśli tak, to polecam Wam rogaliki z masą serowo-chałwową. Cudowne połączenie. Tak prosto i tak pysznie. Takie rogaliki wykonacie w kilka minut. Prezentują się tak uroczo, że śmiało sprawdzą się zarówno do kawy, jak i na inne okazje. Może przygotujecie je dla swoich babć i dziadków 🙂 W końcu mamy ich święto 🙂 To jak, kto się skusi na takie szybkie rogaliki?

A po pyszną chałwę zajrzycie do sklepu Balkanito. Pyszna Bułgarska Oryginalna Chałwa Słonecznikowa w Puszce. Idealna do wypieków, deserów lub po prostu od tak 😉 Wielbiciele chałwy docenią jej smak.

Składniki:

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego
  • 125 g kremowego serka białego
  • 10 łyżeczek (lub wg upodobań) chałwy – u mnie Bułgarska Oryginalna Chałwa Słonecznikowa w Puszce Balkanito
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miseczki przekładamy cały serek i dodajemy rozdrobnioną chałwę. Mieszamy dokładnie składniki, próbujemy i opcjonalnie dodajemy chałwę.

Uwaga! Ilość chałwy należy dostosować do własnych upodobań smakowych. U mnie 10 łyżeczek (wyskrobywałam chałwę łyżeczką od razu ją tym samym rozdrabniając). Jeśli dodacie chałwę w całym kawałku, to dla ułatwienia wszystko można zmiksować mikserem.

Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy w trójkąty.

Na każdy trójkąt (w części najszerszej) nakładamy porcję masy. Zaczynamy zwijać rogaliki. Za pierwszym i drugim razem dociskając palcami ciasto na końcach, tak by masa nie wypłynęła podczas pieczenia (pokazane na zdjęciach). Później zwijamy już ciasto. Wygnamy końcówki formując rogaliki.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy żółtkiem.

Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia – u mnie około 12 minut (obserwujemy rogaliki, czas może być różny w zależności od piekarnika).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi