Szybkie placki ziemniaczane Lubicie placki ziemniaczane? My bardzo. Placki ziemniaczane najczęściej podaję z sosem i zestawem ulubionych surówek. Dziś była pyszna kiszona kapusta i kolorowa surówka. Mąż czasem jada placki ziemniaczane na słodko 😉 Tak proste i tak pyszne. Tani i dobry dodatek do wielu dań, który uwielbiam od zawsze. Jednak jeśli chodzi o ich przygotowanie, to zawsze było pewne „ale”. Nigdy nie byłam miłośniczką ścierania dużej ilości ziemniaków na tarce 😉 Dlatego takie placki zbyt często u nas nie gościły. Ale teraz mam szatkownicę Zelmotor i moja wymówka dotycząca ścierania znika 😉 Surówki, placki ziemniaczane, marchewka na babeczki marchewkowe. Teraz wszystko mogę przygotować w kilka chwil. Polecam takie urządzenie każdemu kto ceni czas i wygodę. Dobra, polska marka. Dobry sprzęt.
Składniki:
- około 10 średniej wielkości ziemniaków (około 1 kg, waga po obraniu)
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
- sól (u mnie około 3/4 łyżeczki)*
- olej do smażenia
*można całość doprawić też pieprzem
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Ja użyłam do tego szatkownicy Zelmotor.
Ziemniaczaną masę przekładamy na sito. Umieszczamy je nad miską i zostawiamy do odcieknięcia (pod koniec lekko dociskam masę). Kiedy całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę ziemniaczaną.
Cebulę i czosnek (opcjonalnie) obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do miski z ziemniakami. Wbijamy też 2 jaja, dodajemy sól i na początek 2 łyżki mąki. Mieszamy składniki łyżką. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca można dodać więcej mąki.
Na rozgrzany olej nakładamy łyżką stołową porcje masy tworząc placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, aby odciekły z tłuszczu (ja smażę na mniejszej ilości tłuszczu, więc nie jest go tak wiele).
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z przepisu wychodzi ponad 20 placków ziemniaczanych. Ilość zależy od wielkości i grubości smażonych placków.
Smacznego