Szybkie pierożki z pieczarkami do czerwonego barszczu
Dziś mam dla Was pomysł na błyskawiczne pierożki z pieczarkami. Idealne na obiad, przyjęcia lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Podstawą jest świeży spód do pizzy. Do tego szybki pieczarkowy farsz, chwila przygotowań i już można piec pierożki. Spróbujcie.
Jak przygotować szybkie pierożki z pieczarkami?
- 220 g pieczarek
- kawałek pora – około łyżki po posiekaniu
- 2 lekko czubate łyżki masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 spód do pizzy Henglein.pl
- dodatkowo: jajko do posmarowania pierożków i sezam do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany por i jeszcze chwilę smażymy.
Rozwijamy spód do pizzy. Foremką wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy pieczarkowy farsz. Kółeczka składamy na pół i zlepiamy jak pierogi.
Nasze pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam papier ze spodu do pizzy).
Każdy pierożek smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia około 12-15 minut.
Podajemy same, w towarzystwie domowych sosów lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu.
Smacznego
Wpis we współpracy z Henglein.pl
Dziękujemy
🙂