Szybkie pierożki z pieczarkami do czerwonego barszczu

Szybkie pierożki z pieczarkami do czerwonego barszczu

Dziś mam dla Was pomysł na błyskawiczne pierożki z pieczarkami. Idealne na obiad, przyjęcia lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Podstawą jest świeży spód do pizzy. Do tego szybki pieczarkowy farsz, chwila przygotowań i już można piec pierożki. Spróbujcie.

Jak przygotować szybkie pierożki z pieczarkami?



Składniki:

  • 220 g pieczarek
  • kawałek pora – około łyżki po posiekaniu
  • 2 lekko czubate łyżki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 spód do pizzy Henglein.pl
  • dodatkowo: jajko do posmarowania pierożków i sezam do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany por i jeszcze chwilę smażymy.

Rozwijamy spód do pizzy. Foremką wycinamy kółka.



Na każde kółko nakładamy pieczarkowy farsz. Kółeczka składamy na pół i zlepiamy jak pierogi.



Nasze pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam papier ze spodu do pizzy).

Każdy pierożek smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia około 12-15 minut.

Podajemy same, w towarzystwie domowych sosów lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu.

Smacznego

Wpis we współpracy z Henglein.pl

2 comments

Dodaj komentarz