Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym

Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym (1)Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym (3)

Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym. To idealna propozycja na obiad, jak i przyjęcie. Kawałki kurczaka może również dodać do sałatek. U nas dziś moje szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka podałam z domowymi frytkami, sałatą i wspomnianym sosem czosnkowym. Polecam, to naprawdę prosty i pyszny pomysł na obiad.

Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym (2)

Do przygotowania szybkich paprykowo-ziołowych kawałków kurczaka użyłam masła klarowanego Sertop. Polecam! Aby poznać inne pyszne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta

logo_sertop

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1 i 1/2 łyżki przyprawy kebab gyros
  • pieprz i sól do smaku (soli odrobina)
  • 2 pełne łyżki masła klarowanego Sertop

Na sos czosnkowy:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny (u mnie pół małego kubeczka, chciałam łagodniejszą wersję)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy nasze kawałki kurczaka. Całość posypujemy przyprawą kebab gyros. Mieszamy delikatnie. Chwilę smażmy, dodajemy starty ząbek czosnku, słodką czerwoną paprykę, mieszamy i smażmy. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Po chwili smażenia ściągamy z patelni. Podajemy z sosem domowym sosem czosnkowym. Przepis poniżej.

Szybki sos czosnkowy:

Taki sos warto przygotować wcześniej i zostawić w lodówce, smaki się ładnie przegryzą. Przygotowanie: obieramy ząbki czosnku i ścieramy na tarce (używam takiej do sera), dodajemy majonez i jogurt naturalny (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie dodajemy jogurtu lub/i przypraw.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi