Szybkie pączki

Szybkie pączki Lubicie pączki? U mnie od czasu do czasu po prostu muszą pojawić się na stole. Dziś zapraszam Was na mój sprawdzony przepis na szybkie pączki. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A efekt? My je uwielbiamy. Moje szybkie pączki przygotowuję na bazie półtłustego sera twarogowego, który nadaje im wyjątkowego smaku. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, uformować w dłoniach małe kuleczki i już można zacząć smażyć 🙂 Idealny deser dla zabiegany lub gdy po prostu najdzie Was ochota na coś słodkiego. Tak właśnie dziś było u nas 😉 Wstałam, zajrzałam do lodówki, wzięłam do ręki ser i… po kilku minutach pączki już były na stole. Spróbujcie i Wy, polecam.

Składniki:

  • 200 g półtłustego sera twarogowego
  • 200 g mąki pszennej + około 3 łyżki do podsypania podczas wyrabiania ciasta – użyłam mąki pszennej TOTA
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 jajka klasy M
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z sodą i cukrem.

Do miski przekładamy cały ser twarogowy, wbijamy 2 jajka, dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i cukrem oraz jogurt naturalny.

Wyrabiamy składniki ręką, w trakcie podsypując dłoń mąką. Ciasto powinno być jednolite i lekko lepkie (nie dodajemy zbyt wiele mąki).

Dobrze rozgrzewamy olej, po czy zmniejszamy moc palnika. Dlaczego? Zbyt mocny ognień spowoduje, że pączki przysmażą się z wierzchu, a mogą być surowe w środku.

Z ciasta w dłoniach formujemy kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego. Dla ułatwienia, co jakiś czas warto przemyć ręce wodą. Kulki wrzucamy na rozgrzany olej. Podczas smażenia pączki powinny się same obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im np. łyżką.

Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy solidnie oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz