Dziś zapraszam Was na szybkie owsiane babeczki z żurawinowym dżemem. Uwielbiamy takie małe słodkości, które można zjeść na deser, zabrać ze sobą na spacer, poczęstować znajomych czy rodzinę. Moje dzieci łapią najczęściej takie babeczki po prostu w rączki i… znikają w swoim pokoju by się nimi delektować przy ulubionej bajce 😉 To kto się dziś skusi na szybką owsianą babeczkę z żurawinowym dżemem? 🙂
Składniki: (na 12-14 sztuk w zależności od wielkości papilotek)
- 1 szklanka mąki owsianej Radix-bis
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową Radix-bis
- 2 jajka M
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju (u mnie ryżowy)
- dżem żurawinowy na fruktozie Radix-bis
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół).
Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy mleko, wbijamy całe jajka, dolewamy olej i całość dokładnie energicznie mieszamy. Miskę ze składnikami odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy ponownie (krótko) składniki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą nakładamy do około 3/4 wysokości ciastem, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego.
Babeczki pieczemy przez około 20-25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem wbitym w ciasto, nasze były ciut dłużej w piekarniku, bo takie lubimy ;)). Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Szybkie owsiane babeczki z żurawinowym dżemem
Smacznego
Fantastyczne. Moje smaki.
Cieszę się, pozdrawiam 🙂
Takie babeczki bardzo lubię i chętnie robię 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
😀
Idealne Świetne na piknik, do herbatki i do lunchboxu 😉
Dziękuję 😀
Kupiłam podobny dżem żurawinowy, choć dziwi mnie fakt, że owoce są takie małe w porównaniu do tych suszonych…Gdyby nie etykietka to pomyślałabym, że to dżem z czerwonej borówki!