Szybkie krokiety z tortilli z pieczarkami i serem
Dziś mam dla Was przepis na szybkie krokiety z tortilli z pieczarkami i serem. Zachęcam do wypróbowania. Przygotowanie takich oszukanych krokietów jest naprawdę proste. I co najważniejsze – one są pyszne 🙂 My je uwielbiamy. Polecam na obiad, kolację i różne domówki 🙂 Tortilla sprawdza się w wielu sytuacjach. Można z niej przygotować nie tylko takie pyszne krokiety, ale też najróżniejsze roladki, quesadille z kurczakiem czy chipsy z tortilli z serem i bazylią.
- 3 tortille
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula
- 6 plasterków żółtego sera salami (można użyć inny ser)
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz i granulowany czosnek do smaku
- do smażenia: olej i opcjonalnie 1-2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w grubszą kostkę. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Ja zawsze dodatkowo dodaję masło do smaku. Podczas smażenia pieczarki co jakiś czas należy przemieszać. Smażymy je tak długo, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Pod koniec smażenia dodajemy suszoną cebulę i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i 2 szczyptami granulowanego czosnku.
Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić, zeszklić i dopiero dodać pieczarki.
Na środek każdej tortilli układamy po 2 plasterki żółtego sera salami, wykładamy nasz farsz z pieczarek i zawijamy tortille tak jak krokiety.
Szykujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy wszystko widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Nasze krokiety z tortilli maczamy dokładnie w jajkach, następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju z obu stron na złoto.
Przed podaniem kroimy na pół.
Gotowe krokiety z tortilli jemy same lub z ulubionymi dodatkami, np. sosem czosnkowym.
Smacznego