Szybkie jabłka w cieście

Szybkie jabłka w cieście

Wczoraj przygotowałam dla rodzinki szybkie jabłka w cieście. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. My lubimy zanurzać w cieście cieniutkie plasterki jabłek. Oczywiście możecie śmiało zrobić grubsze 😉 Takie jabłka w cieście można podać jako prosty deser, na śniadanie, kolację. Smakują świetnie oprószone cukrem pudrem, cynamonem lub polane syropem klonowym. Oczywiście wybór dodatków zostaje po waszej stronie 😉 Spróbujcie.



Jak przygotować jabłka w cieście?

Składniki:

  • 3 duże jabłka lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka M
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Ja używam do tego mojej szatkownicy Hebel V5 Börner Polska. My lubimy cienkie plasterki, ale zawsze można zrobić grubsze.



Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką.

W cieście maczamy nasze kawałki jabłek. Ciasto powinno je oblepić.

Smażymy na złoto z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, oprószone cynamonem, a nawet polane syropem klonowym.

Smacznego

/Wpis we współpracy reklamowej z Börner Polska/

Dodaj komentarz