Szybkie jabłka w cieście
Wczoraj przygotowałam dla rodzinki szybkie jabłka w cieście. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. My lubimy zanurzać w cieście cieniutkie plasterki jabłek. Oczywiście możecie śmiało zrobić grubsze 😉 Takie jabłka w cieście można podać jako prosty deser, na śniadanie, kolację. Smakują świetnie oprószone cukrem pudrem, cynamonem lub polane syropem klonowym. Oczywiście wybór dodatków zostaje po waszej stronie 😉 Spróbujcie.

Jak przygotować jabłka w cieście?
Składniki:
- 3 duże jabłka lub 4 mniejsze
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 2 jajka M
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Ja używam do tego mojej szatkownicy Hebel V5 Börner Polska. My lubimy cienkie plasterki, ale zawsze można zrobić grubsze.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką.
W cieście maczamy nasze kawałki jabłek. Ciasto powinno je oblepić.
Smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, oprószone cynamonem, a nawet polane syropem klonowym.
Smacznego
/Wpis we współpracy reklamowej z Börner Polska/