Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów

Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów

Od zawsze uwielbiałam desery i bakalie. Ci z Was, którzy są ze mną od początku (blog jeszcze na starej platformie) wiedzą, że kiedyś to desery pojawiały się u mnie najczęściej. Dlaczego? Może dlatego, że są tak proste w przygotowaniu, a ich każda łyżeczka może tak umilić dzień i poprawić nastrój 😉 Często nieodzownym elementem moich deserów, a czasem wręcz ich bazą – są bakalie. Zdrowie, chrupiące i naprawdę pyszne. Uwielbiam je! Czasem po prostu siadam wraz z mężem, w telewizorze leci nasz ulubiony film, a my chrupiemy sobie z miseczki mieszankę bakalii. Uwielbiamy to. Bakalie, to też nieodzowny element moich wypieków i deserów.

Dziś mam dla Was 5 szybkich pomysłów na desery z bakaliami – pistacjowe lody, pieczone jabłka nadziane po brzegi bakaliami, orzechowe i owsiane ciasteczka oraz tzw. kulki mocy. Każda propozycja jest nie tylko pyszna, ale też i prosta w przygotowaniu. Spróbujcie.

Bakalie i inne składniki użyte w przepisach możecie znaleźć tutaj: https://naturalniezdrowe.pl/39-bakalie

Proste kulki mocy – z dużą ilością bakalii

Kulki mocy, to jeden z łatwiejszych deserów, które są przepełnione po brzegi bakaliami. Tu każdy może dodać takie bakalie i nasionka jakie najbardziej lubi. Zdrowy i naprawdę prosty w przygotowaniu deser. Idealny dla osób na diecie. Jedna taka kuleczka czasem wystarczy by zaspokoić ochotę na coś słodkiego. A słodycz płynie z natury – zawdzięczamy ją dodanym daktylom.

Składniki: (na 14-15 sztuk)

  • 2 pełne szklanki mieszanki ulubionych orzechów, chia i nasion (np. orzechy laskowe, migdały, 2 płaskie łyżki nasion chia i inne ziarenka)*
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka suszonych daktyli*
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można pominąć)
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy lub inne dodatki do smaku – u mnie cynamon, odrobina imbiru, można też dodać niewielką ilość miąższu z laski wanilii
  • do obtoczenia (opcjonalnie) – wiórki kokosowe, kakao, sezam

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę.

Najpierw w blenderze miksujemy/rozdrabniamy stopniowo wszystkie bakalie. Odkładamy do miski. Mieszamy je z ziarenkami.

Później osobno miksujemy/rozdrabniamy płatki owsiane. Odkładamy do drugiej miski.

Na koniec miksujemy daktyle (wodę z ich moczenia warto zostawić). Masę daktylową mieszamy z rozdrobnionymi bakaliami i ziarenkami. Dodajemy wybrane przyprawy. Następnie dodajemy płatki – stopniowo, zagniatając masę. Gdyby masa była za sucha można dodać do niej niewielką ilość wody z moczenia daktyli.

Z masy formujemy kulę, schładzamy ją w lodówce 15 minut i po tym czasie formujemy kuleczki. Każdą można obtoczyć np. w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.

Gotowe kuleczki mocy schładzamy w lodówce.

Domowe lody pistacjowe – prosty przepis

Domowe lody pistacjowe, to deser idealny dla wielbicieli tych popularnych zielonych bakalii. Mój mąż je uwielbia i przyznam Wam szczerze, że takie lody pojawiają się u nas od święta. Z prostej przyczyny – często ich główny składnik po prostu zostaje szybko zjedzony. Ale… jak już są, to nie możemy się nimi najeść 😉 Pyszne i proste w przygotowaniu lody pistacjowe, to deser idealny nie tylko na letnie, gorące dni. Spróbujcie.

Składniki:

  • 0,5 szklanki pistacji (obranych)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego, krótko miksujemy do uzyskania „mokrej” pistacjowej mieszanki.

Do garnka wlewamy mleko i pół szklanki śmietanki. Dodajemy cukier i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru (cały czas mieszając). Zdejmujemy garnek z palnika. Jego zawartość przelewamy do miski z pistacjami i dokładnie miksujemy.

W drugiej misce miksujemy pozostałą (zimną) śmietankę do „napuszenia”  (nie trzeba ubić śmietanki na sztywno, ma powiększyć objętość). Dodajemy tak przygotowaną śmietankę do reszty składników, krótko miksujemy.

Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Odstawiamy do schodzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika (zamknięte pudełko). Zaleca się, aby podczas mrożenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny masę dokładnie przemieszać (ja zamieszał 4 razy i wystarczyło). Robię to energicznie i dokładnie widelcem (w oryginalnym przepisie autorka doradza miksowanie). Dzięki temu unikniemy powstanie kryształków lodu i sprawimy, że lody będą bardziej puszyste. Po ostatnim mieszaniu masa powinna być gęsta i wyraźnie bardziej puszysta – niczym gęsty shake. Zostawiamy lody w zamrażalniku, aż osiągną odpowiedni stopień zamrożenia. Lody pistacjowe podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Proste, pyszne, owsiane ciasteczka z dodatkiem lekko kwaskowatej żurawiny, to idealna propozycja na prosty deser. Tu nie trzeba ani miksera, nie trzeba też chłodzić ciasta. Mieszamy składniki i … pieczemy. Prosto i smacznie.

Składniki: (na około 14-15 sztuk)

  • 1,5 szklanki płatów owsianych
  • 100 g masła
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej (z górką)
  • 2 pełne łyżki posiekanej drobno żurawiny

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy posiekaną żurawinę i znów mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy na około 15 minut.

Po tym czasie nabieramy około łyżki masy, lekko spłaszczaj w dłoniach (dłonie co jakiś czas warto przemyć zimną wodą) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do ładnego zarumienienia.

Proste orzechowe ciasteczka

Proste orzechowe ciasteczka, to kolejna propozycja, którą przygotujecie w kilka minut. Możecie tu użyć gotowej pasty orzechowej lub przygotować ją samodzielnie.

Jak przygotować domową pastę orzechową?

Wystarczy uprażyć orzechy ziemne na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypać na dużej blaszce i piec około 5-8 minut w 180 stopniach. A później miksować (najlepiej pulsacyjnie) orzechy w misie robota, aż do uzyskania pasty orzechowej (warto doprawić ją solą do smaku).

Jak przygotować orzechowe ciasteczka na bazie pasty orzechowej?

 Składniki:

  • 200 g pasty orzechowej
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko i wsypujemy pół szklanki cukru trzcinowego. Całość mieszamy łyżką.

Z masy formujemy w dłoniach małe kulki. Każdą lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy wzorki widelcem. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 12-14 minut.

Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie. Ściągamy je z blaszki dopiero, gdy całkowicie ostygną.

Smacznego

Pieczone jabłka z bakaliami i miodem

Klasyk. Deser, który zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała najlepsze pieczone jabłka. Nadziewała je pyszną konfiturą… Ach, jakie to było smaczne. Uwielbiałam ten deser. Dzisiejsza propozycja jednak odbiega od tej ze wspomnień, bo ja proponuję Wam pieczone jabłka nadziane bakaliami.

Składniki:

  • 4 większe jabłka
  • 180 g ulubionych bakalii
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • duża szczypta cynamonu
  • mała szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Jabłka myjemy, odcinamy górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążamy środek, pozostawiając około 1-1,5 cm miąższu.

Bakalie siekamy drobniej, mieszamy z miodem i przyprawami. Wypełniamy nimi wydrążone jabłka.

Jabłka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy „czapeczkami” i pieczemy przez 20-25 minut do miękkości.

Smacznego

To już wszystko. Więcej inspiracji i przepisów szukajcie na moim blogu. Życzę Wam miłego, smacznego dnia 😉

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi