Szybkie ciasto z owocami (na oliwie)

Szybkie ciasto z owocami (na oliwie)

Latem bardzo często sięgam po przepisy na ciasta z owocami. Dziś jeden z nich. Sprawdzony i prosty. To ciasto z owocami na oliwie uda się każdemu. Słodkie, proste w przygotowaniu, z pysznym owocowym akcentem. Idealne ciasto do popołudniowej kawy 🙂 Spróbujcie, polecam.

Jaka kawa do ciasta? Odwiedź LosVinos&Cafe

Ciasto z owocami i kawa. Dla mnie to duet idealny. Tym razem znów rozkoszujemy się smakiem pysznych kaw od LosVinos&Cafe

Rodzinna firma z Gdyni LosVinos&Cafe posiada w swojej ofercie najwyższej jakości wina, kawy i oliwy prosto z rynku hiszpańskiego. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Najwyższa jakość w rozsądnych cenach. Ja polecam Wam spróbować kawy L Café Natural Estandart Kraft Mieszanka wysokiej jakości ziaren kawy z Brazylii składająca się w 80% z ziaren Arabica i 20% ziaren Robusty. Idealna do słodkiego wypieku. Warto też pokusić się o duże opakowanie kawy Café Ecológic Estandard Speciality, które obecnie jest na promocji.

Ale kawa, to nie wszystko…

Jaką oliwę warto wybrać?

Oliwa z oliwek to jeden z produktów, których nie może zabraknąć w mojej kuchni. Oliwę najczęściej wykorzystuję do przygotowania pysznych sałatek, polewam nią przekąski, przygotowuję na jej bazie zimne sosy itd. Oliwa sprawdza się też do słodkich wypieków. Wówczas wybieram oliwę o bardzo niskiej kwasowości i łagodnych, owocowych aromatach. Taka właśnie jest oliwa hiszpańska Migjorn Arbequina, którą znajdziecie na stronie https://losvinosandcafe.pl

Polecam Wam od razu kupić też Oliwa hiszpańska Migjorn Picual, która obecnie jest na promocji. To wyjątkowa, smaczna oliwa o bardzo niskiej kwasowości i wysokiej zawartości polifenoli. Ta oliwa jest zaliczana do gorzkich-pikantnych o owocowych aromatach, dlatego dobrze komponuje się z pieczonymi potrawami (kurczak, wieprzowina), a także jest to idealne połączenie ze szpinakiem!

KOD RABATOWY

Dla zainteresowanych zakupami na stronie https://losvinosandcafe.pl/ zostawiam kod rabatowy „SLODKIEOKRUSZKI20 dający 20% rabatu na wszystkie produkty  (tylko przy pierwszych zakupach) Kod ważny do końca sierpnia 2021

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2⁄3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oliwy z oliwek – użyłam hiszpańskiej oliwy Migjorn Arbequina od LosVinos&Cafe
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • ulubione owoce (nieduża ilość) – kilka borówek, truskawki pokrojone na kawałki

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy składniki.

Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy ekstrakt. Składniki mieszamy łyżką do połączenia (masa powinna być gładka).

Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub kaszą manną. U mnie forma z kominkiem, ale sprawdzi się też tortownica 22-24 cm.

Masę wykładamy do tortownicy. Na wierzch układamy owoce.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (około 40-45 minut, ale czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i użytej formy).

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi