Szybkie ciasto na maślance z kawałkami jabłek i cynamonem

Szybkie ciasto na maślance z kawałkami jabłek i cynamonem

Lubicie szybkie ciasta z jabłkami? Takie, przy których wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe? Jeśli tak, to polecam wam przepis na szybkie ciasto na maślance z kawałkami jabłek i cynamonem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje też na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Dodatek maślanki sprawia, że wypiek jest lekko wilgotny i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać ciasto pod przykryciem.

Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości maślankę. Ja do swojego ciasta znów użyłam Maślankę Garwolińską naturalną. Wspaniały smak i idealna konsystencja. Maślanka Garwolińska naturalna to produkt z wieloletnią tradycją wytwarzania. Świadczy o tym umieszczony z przodu opakowania znak „Jakość Tradycja”. To dowód na to, że produkt spełnia wysokie normy jakości, powstaje z surowców, które można zidentyfikować i nie zawiera GMO. Sięgam po nią nie tylko, gdy piekę ciasto. Przygotowuje na niej racuchy dla dzieci lub podaję do ziemniaków z koperkiem.

A jak przygotować szybkie ciasto na maślance z jabłkami?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie można dodać łyżeczkę cynamonu)
  • 1 szklanka Maślanki Garwolińskiej naturalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 średnie jabłko
  • 2 szczypty cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Uwaga! Jajka i maślanka muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę (u mnie foremka z kominkiem, ale może być też tortownica 24 cm, forma 21×26 lub podobne) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub mąką. 

Szykuję składniki na ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. 

Kolejno wlewamy maślankę, olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i wbijamy 2 jajka. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Rada: Mokre składniki można wcześniej wymieszać w osobnej misce i dopiero dodać do suchych. 

Ciasto wykładamy do formy (powinno być gęste).

Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Posypujemy cynamonem, mieszamy. Tak przygotowane kawałki jabłek wykładamy na ciasto.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przed podaniem ciasto na maślance oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi