Dziś zapraszam Was na przepis na szybkie ciasto kawowe z truskawkami (na bazie kawy zbożowej). Pomysł na to ciasto powstał pewnego poranka, gdy jeszcze zaspana miałam ochotę na ciepłą zbożową kawę i coś słodkiego. Po chwili krzątaniny w kuchni postanowiłam połączyć te dwie „zachciewajki” w jedno, smaczne ciasto. I tak od czasu do czasu wracam do tego przepisu zmieniając czasem jedynie owoce (zamiast truskawek możecie dodać również np. maliny) lub dodając do środka słodkie czekoladowe kropelki. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Spróbujcie.
Składniki: (u mnie duża keksówka 31×12, ale można użyć np. kwadratowej formy)
- 4 całe jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- 4 łyżeczki kawy zbożowej (np. inki)
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- garść świeżych truskawek
- cukier puder lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrami, następnie dodajemy szklankę oleju Kujawski, mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę i szklankę wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
Ubite białka dodajemy do miski z ciastem, łączymy ręcznie lub miksujemy na bardzo wolnych obrotach.
Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (u mnie duża keksówka 31×12, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto dekorujemy czekoladową polewą lub posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego
*pomysł i przepis własny
zatęskniłam teraz do truskawek… szkoda, że już po sezonie
pyszny przepis 🙂
No niestety sezon na truskawki szybko się kończy