Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną
To ciasto „chodziło” za mną już jakiś czas. Proste, szybkie do zrobienia i takie pyszne. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy czy herbaty. Ja je uwielbiam ❤️ Moja rodzina też. Polecam i Wam. Wystarczy tylko kilka machnięć łyżką i już można piec ?
Mi jak zawsze pomagała w przygotowaniach córeczka. Ona uwielbia robić ze mną takie ciasta. Jak jest u Was? Dzieci lubią z Wami piec?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru (200 g)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 200 g ulubionej konfitury – u mnie truskawkowo-malinowa
- 3 jajka M
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- garść suszonej żurawiny
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa i płatki migdałów
Przygotowanie:
Formę (u kwadratowa 24×24) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, sodę, cukier i kakao. Dolewamy mleko, olej, wbijamy jajka, dodajemy konfiturę i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Na koniec do masy dodajemy garść suszonej żurawiny. Krótko mieszamy.
Masę wykładamy do przygotowanej formy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika – u mnie teraz około 30-35 min, w starej kuchence gazowej piekłam około 40-45 minut. Zawsze tu stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzone ciasto dekorujemy czekoladową polewą i płatkami migdałów.
Smacznego