Dziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z kandyzowanym ananasem i nutą cynamonu. Proste w przygotowaniu, idealne do chrupania od tak czy do popołudniowej herbaty. Spróbujcie.
Składniki: (około 12 większych ciasteczek)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko klasy L
- niespełna pół szklanki cukru (zwykły lub trzcinowy)
- 2 małe ananasa kandyzowanego mix kolorów – do nabycia w e-Dana
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, cynamon i jajko. Zagniatamy szybko ciasta, pod koniec dodajemy kandyzowanego ananasa (drobniej go siekamy) i szybko mieszamy (zagniatamy). Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia.
Z ciasta formujemy większe lub mniejsze kulki (u nas duże, dzieci lubią większe ciastka), spłaszczamy je delikatnie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniki (termoobieg) do zarumienienia około 15 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek). Ściągamy z blaszki po przestudzeniu.
Smacznego