Szybkie ciasteczka z czekoladą

Szybkie ciasteczka z czekoladą Lubicie ciasteczka? Ja bardzo 😉 Idealna, mała słodycz do kawy lub herbaty. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest dziecinnie proste. Minimalna ilość składników, kilka chwil przygotowań i do piekarnika. Dzisiejszy przepis na ciasteczka możecie śmiało potraktować jako bazę do różnych ciasteczek. Ja przygotowałam wersję z czekoladą. Jeśli lubicie możecie takie domowe ciasteczka wzbogacić o ulubione orzechy lub posiekane rodzynki. Zawsze wyjdą pyszne. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 1 budyń – u mnie waniliowy bez cukru 40 g z Biosella
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko klasy M
  • 50 g czekolady – ja użyłam czekoladę mleczną o zmniejszonej ilości kalorii z Biosella

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane masło, dodajemy budyń (proszek), wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, mąkę i posiekaną czekoladę (ja moją połamałam w rękach).

Składniki wyrabiamy ręką. Ciasto można na kilka minut włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z masy w dłoniach formujemy małe kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczamy za pomocą widelca tworząc na ciasteczkach charakterystyczny wzorek.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek. Zawsze sprawdzamy spód ciasteczek (powinien być ładnie zarumieniony).

Smacznego

6 comments

Dodaj komentarz