Szybkie ciasteczka z czekoladą Lubicie ciasteczka? Ja bardzo 😉 Idealna, mała słodycz do kawy lub herbaty. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest dziecinnie proste. Minimalna ilość składników, kilka chwil przygotowań i do piekarnika. Dzisiejszy przepis na ciasteczka możecie śmiało potraktować jako bazę do różnych ciasteczek. Ja przygotowałam wersję z czekoladą. Jeśli lubicie możecie takie domowe ciasteczka wzbogacić o ulubione orzechy lub posiekane rodzynki. Zawsze wyjdą pyszne. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
- 1 budyń – u mnie waniliowy bez cukru 40 g z Biosella
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko klasy M
- 50 g czekolady – ja użyłam czekoladę mleczną o zmniejszonej ilości kalorii z Biosella
Przygotowanie:
Do miski przekładamy posiekane masło, dodajemy budyń (proszek), wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, mąkę i posiekaną czekoladę (ja moją połamałam w rękach).
Składniki wyrabiamy ręką. Ciasto można na kilka minut włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Z masy w dłoniach formujemy małe kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczamy za pomocą widelca tworząc na ciasteczkach charakterystyczny wzorek.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek. Zawsze sprawdzamy spód ciasteczek (powinien być ładnie zarumieniony).
Smacznego
Cudne ciasteczka <3
Dziękuję 🙂 i polecam
Ta czekolada z mniejszą ilością kalorii mnie zainteresowała 🙂 Zajrzę do sklepu. A ciasteczka boskie
Polecam 🙂 jest pyszna
Poproszę choć jedno do kawy 🙂
Zapraszam 😉