Szybkie ciasteczka z białą czekoladą. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy domowe ciasteczka. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Można dodać do nich dowolne składniki. A podczas pieczenie po całym domu unosi się piękny zapach 😉 Dziś zapraszam Was na wersję ciasteczek z białą czekoladą. Proste, szybkie i naprawdę pyszne. Ja dodałam 60 g czekolady w kostkach do zapiekania, ale Wy możecie dodać taką w kropelkach lub posiekaną. Ilość też można zwiększyć do 100 g. Spróbujcie moich szybkich ciasteczek z białą czekoladą.
To kolejny szybki i co najważniejsze udany wypiek w moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Ma wiele wspaniałych funkcji. Ale dla mnie jednym z największych zalet tego piekarnika jest czas nagrzewania. Tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Dzięki temu wszystko mogę przygotować o wiele szybciej. A takie ciasteczka, to już powstają w mgnieniu oka. Dlatego ostatnio ciągle jakieś piekę ku radości moich bliskich 😉
Składniki: (ilość zależy od wielkości ciasteczek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko klasy M
- 60 g białek czekolady*
* można dodać 100 g, u mnie gotowa kostka do zapiekania, można też użyć kropelek lub posiekanej dobrej jakości białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy oba rodzaje cukieru i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki, następnie wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Pod koniec dodajemy naszą białą czekoladę i chwilę mieszamy.
Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne.
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.
Wyciągamy ciasteczka z piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.
Smacznego
Mmm uwielbiam takie ciacha
😀
Jak z białą czekoladą to biorę w ciemno!
😀
Pysznie