Szybkie budyniowe babeczki
Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne domowe babeczki. Tym razem wersja na waniliowym budyniu. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne na deser. Ja nasze budyniowe babeczki zrobiłam z myślą, by zabrać je jutro z nami w trasę, ale za wiele to ich już nie zostało ? No cóż… Najważniejsze, że wszystkim smakują, prawda? ?
Takie budyniowe babeczki możecie też przygotować np. z czekoladą. Wystarczy w każdą babeczkę włożyć po 1 kostce ulubionej czekolady. Babeczki możecie też dowolnie udekorować. U mnie prosta i szybka wersja z czekoladową polewą. W końcu miały to być babeczki na wyjazd ?
Jak przygotować budyniowe babeczki?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 budyń o smaku waniliowym – u mnie wersja z wanilią Bourbon 38g (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 jajka M
- 150 ml oleju
- 100 ml mleka
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i budyń. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy jajka, olej i mleko. Wszystko mieszamy razem (tylko do połączenia).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami (mi wyszło 12 babeczek). Do każdej papilotki nakładamy masę (nie nakładamy do pełna).
Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto zawsze stosować zasadę suchego patyczka.
Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy polewą.
Smacznego
Fajne
Pyszności do kawki! Pozdrawiamy 😀