Szybkie bagietki z pestkami dyni i zdrowa sałatka

Szybkie bagietki z pestkami dyni i zdrowa sałatka

Dziś mam dla Was przepis na proste domowe bagietki z pestkami dyni i zdrową sałatkę. Szybko i pysznie. Idealny pomysł na śniadanie lub kolację. Polecam każdemu. Bagietki z tego przepisu wychodzą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie smakują w połączeniu z prostą, zdrową sałatką skąpaną w oleju dyniowym tłoczonym na zimno SemCo, który wprost uwielbiam. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście oleju dyniowego, to koniecznie to nadróbcie. 

Dlaczego warto wybrać olej dyniowy?

Olej dyniowy SemCo jest nie tylko doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, surówek i innych potraw, ale jest też źródłem zdrowia. Wytwarzany jest z pestek dyni Cucurbita oleo. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, a zatem najbardziej wartościowy. Ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej dyniowy ma wysoki poziom omega-6 i omega-9, które są ważne dla zdrowego mózgu i ciała, a także podczas zapobiegania i poprawiania działania pęcherza i problemów z prostatą. Zawiera związku fenylowe o silnej aktywności antyoksydacyjnej, a w szczególności antyrodnikowej. 

Jak zrobić domowe bagietki z pestkami dyni i sałatkę z olejem dyniowym?

Przepis na sałatkę i bagietki jest naprawdę prosty. Pamiętajcie tylko, że nie są to klasyczne bagietki, a ich uproszczona szybka wersja. To doskonały pomysł na śniadanie, kolację. Takie bagietki i sałatkę śmiało można też zabrać ze sobą do pracy.

Składniki:

Na bagietki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mała garstka pestek dyni oleistej Semco

*szklanka 250 ml

Na sałatkę:

  • 2-3 garście ulubionego miksu sałat
  • 2-3 pomidorki
  • 1 ogórek kiszony
  • około 60 g koziego sera sałatkowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej Dyniowy SemCo (chlust mały)
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Jak zrobić domowe bagietki z pestkami dyni?

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, drożdże instant, pestki dyni i wlewamy ciepłą wodę. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy wałek i delikatnie go skręcamy. Blaszkę lub specjalną formę na bagietki natłuszczamy olejem. Układamy nasze 3 wałeczki (na zwykłej formie musimy pamiętać o odpowiednich odstępach). Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach każdy wałek.

Bagietki z pestkami dyni pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Co jakiś czas bagietki warto spryskać wodą (z 5-6 razy podczas pieczenia). Bagietki będą miały bardziej chrupiącą skórkę.

Bagietki podajemy z szybką zdrową sałatką.

Jak zrobić sałatkę?

Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy pokrojony ser, ogórka, pomidory i szczypiorek. Dolewamy mały chlust oleju dyniowego, kilka kropli soku z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem.

Mieszamy wszystkie składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy więcej oleju.

Smacznego

*post we współpracy z SemCo

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz