Szybkie babeczki monte Dziś dzielę się z Wami moim szybkim pomysłem na babeczki monte. Kruche spody wypełnione po brzegi prostym, słodkim kremem przypominającym w smaku popularny deser monte. Do tego listki świeżej mięty dla orzeźwienia i przełamania słodyczy oraz mały czekoladowy akcent. Tak prosto i tak pysznie 🙂 Szybkie babeczki monte to hit każdej imprezy. To też idealny deser na spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Czasem nie trzeba wiele by stworzyć coś pysznego 😉 Zgodzicie się?
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej, użyłam śmietanki w kubeczku)
- 250 g mascarpone
- 400 g masy krówkowej kajmak
- 2 pełne łyżki naturalnego kakao
- kruche korpusy deserowe* Ciasteczka z Krakowa
- do dekoracji: listki świeżej mięty i 1-2 pastylki czekolady
Przygotowanie:
Do miski wlewamy zimną śmietankę. Miksujemy na puch (nie na sztywno). Dodajemy mascarpone, miksujemy (Uwaga! masa może chlapać). Następnie stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Pod koniec dodajemy naturalne kakao, krótko miksujemy. Nasz krem wkładamy na kilka minut do lodówki.
Schłodzonym kremem nadziewamy kruche deserowe korpusy.
Każdą babeczkę dekorujemy listkami świeżej mięty i pastylką czekolady.
Uwagi: Kremu wychodzi dość dużo. Ja resztę wykorzystałam do innych deserów, ale wy śmiało możecie nadziać więcej babeczek (z podanej porcji wyjdą 2 talerze babeczek jak na zdjęciu).
Smacznego