Szybki sernik – wilgotny i pyszny

Szybki sernik – wilgotny i pyszny

Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik. Wilgotny i szybki do przygotowania. Wystarczy wszystko zmiksować i już można wlewać ciasto do foremki i piec 🙂 Polecam na deser. Bo czasem nie trzeba wiele, by przygotować coś smacznego 🙂 Zgodzicie się?

Jak zrobić wilgotny szybki sernik?

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka M
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (wówczas można pominąć dodatek cukru waniliowego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub niewielka ilość ekstraktu waniliowego)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia.

Następnie dodajemy budyń, znów miksujemy.

Na koniec dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia.

Masę wylewamy do formy. U mnie nierdzewna kwasoodporna forma szczelna 26x18x7 Bakermann.eu (aby łatwiej wyciągnąć sernik formę wyłożyłam papierem do pieczenia).

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy około 45 minut.

Uwaga! Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki.

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu na kilka godzin (najlepiej na całą noc), wówczas ma ładną zwartą wilgotną konsystencję.

Smacznego

Do pieczenia polecam formy ze stali nierdzewnej kwasoodpornej Bakermann To formy na lata! Formy mają atest Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, są wykonane ręcznie w Polsce.

Post we współpracy reklamowej z Bakermann.eu 

5 comments

Dodaj komentarz