Szybki sernik na oleju

Szybki sernik na oleju – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik na oleju. Moja rodzina uwielbia serniki. Takie ciasto zawsze znika w mgnieniu oka. Przepis jest niezwykle prosty, a do tego szybki. Ja ten sernik przygotowywałam wieczorem, wraz z jeszcze kilkoma innymi daniami. Szykowałam wszystko na małą uroczystość, więc liczył się czas. Gdy muszę coś przygotować na ostatnią chwilę, wybieram pyszne i proste przepisy. Do tego korzystam z pewnych udogodnień w kuchni. Od jakiegoś czasu mam fajnego pomocnika kuchennego w postaci robota planetarnego GOTIE. Taki robot planetarny to naprawdę ułatwienie, zwłaszcza jak robi się kilka rzeczy na raz 😉

Dlaczego robot planetarny GOTIE?

O robocie kuchennym planetarnym marki GOTIE pisałam Wam tutaj (klik). Przypomnę Wam tylko, że GOTIE to polska marka, należąca do polskiej firmy. A ja cenię to co nasze. GOTIE jest na rynku od 2014 roku. Wszystkie ich produkty są objęte 5-letnią gwarancją. Po zakupie wystarczy zarejestrować produkt i bezpłatnie wydłużyć podstawową, 2-letnią gwarancję do 5 lat. 

Robot kuchenny planetarny GOTIE GPM-1000B to elegancki, mocny robot kuchenny, który świetnie radzi sobie z przygotowaniem różnego rodzaju ciast. Robot ma silnik o mocy 1000W. Jest wyposażony w trzy podstawowe końcówki: hak, mieszadło oraz trzepaczkę. W zestawie też znajdziecie szpatułkę, która przydaje się np. do mieszania ubitych białek. Robot ma dużą stalową 5 l misę z pokrywą chroniącą przed chlapaniem i wygodne pokrętło umożliwiające odpowiednio dobrać parametry pracy sprzętu. To naprawdę dobry sprzęt. Ja bardzo lubię też to, że marka GOTIE zadbała również o bezpieczeństwo i wygodę pracy. Przyssawki na spodzie robota powodują, że sprzęt nie przesunie się nam na blacie nawet o milimetr. 

W robocie przygotowałam już nie jeden wypiek. Dziś przepis na jeden z nich.

Jak przygotować sernik na oleju?

Wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu. Jeśli lubicie serniki ze spodem, to śmiało możecie go dodać, ale wówczas wybierzcie ciut większą blaszkę. 

Składniki:

  • 500 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 5 jajek M
  • mała szczypta soli (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru (można dać mniej)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka ma 250 ml

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Przekładamy na chwilę do innej miski.

Do misy robota wsypujemy cukier, dodajemy żółtka, cały ser, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i olej.

Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników.

Dodajemy nasze ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy je z serową masą.

Masę wylewamy do przygotowanej formy (tortownica 20-22 cm). Ja spód formy wykładam papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie około 50 minut. Ciasto należy obserwować.

Sernik zostawiamy około 10-15 minut w wyłączonym piekarniku, a potem studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik warto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik można też zostawić na noc w chłodnym miejscu. Ten sernik najlepiej smakuje na następny dzień.

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Przypominam! Robot planetarny GOTIE możecie kupić w niższej cenie. Wystarczy skorzystać z rabatu obniżającego cenę o 15%

Kod rabatowy -15%: GOTIESO

*wpis powstał we współpracy z GOTIE

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi