Szybki sernik budyniowy – łatwy przepis

Szybki sernik budyniowy – łatwy przepis U mnie w domy uwielbia się serniki dosłownie w każdej postaci. Często na pytanie „Co dziś upiec do kawy?” Słyszę głośny chórek „Sernik”. Dlatego mam w zanadrzu kilka sprawdzonych szybkich przepisów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nim. Taki sernik przygotujecie dosłownie w kilka minut. Wystarczy szybko zmiksować składnik (zachowując podaną kolejność). Sernik sam w sobie nie jest mocno słodki, słodyczy dodaje mu czekoladowa polewa. Ja często podaję go wyłącznie oprószonego cukrem pudrem. Taki sernik możecie również z powodzeniem podać na święta. Spróbujcie, polecam.

 

Składniki: (na tortownicę 26 cm lub mniejszą)

  • 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony
  • 3/4 szklanki cukru pudru*
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g)
  • 4 jajka klasy M

Dodatkowo:

  • dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie belgijska)** i czekoladowe kuleczki (chrupki)

*sernik nie jest mocno słodki, bo dodatkowej słodyczy nadaje mu czekoladowa polewa. Ja często podaję go również posypanego wyłącznie cukrem pudrem.

** czekoladę można opcjonalnie zastąpić polewą np. z tego przepisu

Przygotowanie:

Ser i jajka powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski przekładamy cały ser, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Teraz małym strumieniem wlewamy olej. Gdy składniki się połączą dodajemy budyń (proszek) i krótko miksujemy.

Masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom). Sernik obserwujemy, powinien delikatnie odchodzić od brzegów formy, a wierzch mieć lekko przyrumieniony. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (około 50-60 minut). Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Następnie wyciągamy na blat. Gdy całkowicie przestygnie polewamy go polewą – u mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej mleczna czekolada. Na wierzch dodatkowo wysypałam czekoladowe kuleczki (chrupki).

Gdy polewa przestygnie sernik wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Uwagi: Sernik podczas pieczenia mocno rośnie, a potem opada. Jednak powinien zostać w miarę równy. Sernik sam w sobie nie jest mocno słodki. Słodyczy dodajemy polewa/czekolada. Sernik można wykonać również na kruchym spodzie lub spodzie z ciasteczek.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

  1. Monika says:

    Wczoraj upieczony – rewelka 🙂
    W sklepie nie było sera w wiaderku, więc użyty twaróg półtłusty zmielony + na górę polewa z białej czekolady.
    PYCHA !

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi